– Alla vi veterinärer jobbar både på Husaby hästklinik och på Akutsjukhuset i Skara och vi har flera olika specialiteter. Min är rörelseapparaten och jag möter främst sporthästar. Jag pluggade i Sverige och Norge betalde för min utbildning. På den tiden var det ont om veterinärer i Norge. Det fanns helt enkelt fler hästar i Sverige och därmed en bättre utbildning, sedan blev jag kvar i Sverige.
Torunn berättar att de var fyra veterinärer och en ekonom som startade Husaby och att alla, förutom ekonomen, fortfarande är kvar. Husaby var en stor investering och verksamheten har växt på grund av den efterfrågan som finns från hästägare.
– Sedan vi startade har det varit svårt att hinna med alla. Vi har kunder från hela Sverige. Jag tror mycket på vår grej, att vi är prestigelösa, tänker större och jobbar mer i team. Det är väldigt kul att se helheten och kunna hjälpas åt över expertisen för då kommer man i ett mycket bättre utredningsläge. Vi utreder tills vi hittar felet på alla plan.
Klinik i Norrland
I år har de fyra samarbetspartnerna även startat en klinik i Norrland och man har satsat stort och gjort stora investering där i år. Först ägde Norrlands travsällskap kliniken, men nu är den alltså ett dotterbolag till Husaby.
– Vi har kunnat knyta fantastiskt duktiga veterinärer till Norrlandkliniken som verkligen kan komplettera varandra väldigt bra. Kliniken ligger på travbanan och besöks till största delen av travhästar, men vi ser ett ökande intresse även bland ridhästar.
På Axevalla där den enda hästinriktade gymnasieutbildningen som regionen erbjuder finns och där man nyligen beslutat satsa 220 miljoner kronor för att bygga upp ett hästcenter, har man valt att samarbeta med Hallands Djursjukhus AB, vad tycker du om det?
– Vi hjälper hästar på många närliggande lantbruksskolor med de har valt en annan inriktning. Vi la ett anbud på det men de gav det till Hallands Djursjukhus. Vi är faktiskt glada för det nu för den vägen vi tog istället gynnat oss mycket mer. Det gjordes en kirurgavdelning där medan vi kämpade för att kunna erbjuda en jour dygnet runt som inte fanns, helt utan stöd från regionen.
På Husaby hästakut Skara, finns hovslagarskolan och även labbet kvar. Kliniken har mycket hög standard och duktiga veterinärer. Man drar runt jouren med hjälp den andra verksamheten.
– Man kan tycka att det gjordes ett konstigt val på Axevalla, eftersom man önskade en jour. Rent ekonomiskt ska man inte driva en dygnet runt jour. Vi gör det bara med hjärtat, för oss är det en samvetsfråga. Vi vill hjälpa våra kunder.
Familjeägt
Torunn berättar att förra veckan kom det 45 hästar till den nya kliniken i Sundsvall. Förutom att ta emot hästar och deras ägare finns det mycket annat arbete som ska skötas.
– Vi är ett familjeföretag och vi jobbar till det blir klart så det blir många timmar. Vi delägare finns alltid tillgängliga för de veterinärer som har jouren. Det vi har skapat har vi skapat för djuren och djurägarna. Vi fyra har alltid haft det i våra tankar.
Vad är det bästa med den resa ni gjort tillsammans och hur tänker ni framåt?
– Det bästa är att vi har lyckat att få med oss människor som är duktig och sedan fått dem att stanna kvar och utvecklas med oss. Det känns kul att vi kan erbjuda en komplett vård för våra hästar och kunder. Vi har haft en rolig och fantastisk resa tillsammans vi fyra som startat detta och vi vill fortsätta utveckla verksamheten vidare. Nu tittar vi över möjligheter att specialisera oss vidare inom olika områden. Vi har konkurrenter som ägs av riskkapitalbolag och vi har tänkt mycket på att vi vill kunna vara kostnadseffektiva så folk har råd och kan nyttja jouren, avslutar Torunn.