När Åke Wikström gick i pension från anställningen som forskare och lärare på Chalmers för 14 år sedan startade han företaget Hållbar hälsa. Där odlar han grönsaker som han säljer via rekoringar, webbshop, ekolådor och gårdsbutik. Foto: David Nyberg

Åke arbetar för en hållbar hälsa

2020-06-25 Åke Wikström var sjuk i två år utan att någon förstod vad som var fel. Efter att ha fastat i tio dagar och sedan börjat äta mer grönsaker blev han snabbt frisk. Det bidrog till ett växande intresse för ekologisk odling som så småningom ledde fram till starten av företaget Hållbar hälsa i Svenshögen. Nu ökar Åkes försäljning av grönsaker via rekoringar som en följd av coronan.

– Vi har färre kunder hit till gårdsbutiken, men hemleveranserna genom webbshopen och framför allt försäljningen via rekoringar ökar kraftigt. Förra året vid den här tiden hade vi kanske 20 beställningar per vecka via reko. Nu ligger det på 120-130 beställningar varje vecka, säger Åke Wikström.

Genom företaget Hållbar hälsa i Svenshögen som Åke driver tillsammans med sin fru Tingting Wikström har han producerat och sålt grönsaker sedan 2007. De senaste åren har han även samarbetat med grannen Gert Winkler. Tidigare har en stor del av de lokalproducerade grönsakerna levererats till ekobutikerna Bara bra mat och Fram i Göteborg.

– Men hela scenariot har förändrats nu på grund av reko. Vi började sälja via rekoringar för knappt två år sedan och nu har försäljningen där exploderat, mycket tack vare coronan tror jag, säger Åke.

Han menar att kunderna värdesätter att utlämningen av varor på rekoringarna sker utomhus och att det är enkelt att hålla två meters avstånd, och därmed säkrare ur coronasynpunkt jämfört med att handla i en vanlig mataffär.

– Dessutom tror jag att folk i och med coronakrisen också börjar inse hur viktigt det är att stötta lokal produktion, för att öka den svenska självförsörjningsgraden och minska beroendet av importerade livsmedel, säger han.

När Åkes granne Gert tog över odlingen på åkermarken omvandlade Åke bergstomten runt bostadshuset till trädgård med hjälp av pallkragar. Foto: David Nyberg

I takt med att försäljningen via rekoringarna ökar får Åke allt mindre grönsaker över att leverera till ekobutikerna i Göteborg. Han förklarar att det är en effekt som han inte är särskilt bekymrad över i och med att det är väldigt svårt att få ekonomi i ekologisk grönsaksodling i Sverige om man säljer till affärer.

– Med reko kan vi sälja direkt till slutkund utan mellanhänder, och det är ju det vi helst vill göra. Det är lite mer jobb, men vi får bättre betalt.

Åke tror att även kunderna sätter värde på direktkontakten med producenten och vetskapen om att grönsakerna inte har transporterats långa sträckor och skördats långt innan de når konsumenten.

– Allt fler börjar förstå att man mår bättre av att äta nyskördade ekologiska grönsaker som är odlade utan gifter och konstgödning, säger Åke.

Just hälsoaspekten var också det som gjorde att han själv började intressera sig för ekologiska grönsaker i mitten på 1970-talet.

– Jag spelade hockey och plötsligt blev jag alldeles matt. Jag gick till läkaren och fick både sulfa och penicillin men inget hjälpte. De kunde inget göra och jag var sjuk i nästan två år. Jag hade ingen ork alls och hade feber varenda kväll, säger Åke.

Många kallar svinmålla för ogräs, men för Åke är det en delikatess som passar betydligt bättre i salladen än i komposten. Foto: David Nyberg

– Och så kom jag på en bok av Are Waerland, en vegetarisk förkämpe och författare som bland annat rekommenderade fasta och vegetarisk kost. Så då gjorde jag det, jag fastade i tio dagar och började därefter äta vegetariskt. Sedan var jag frisk.

Gjorde du några andra förändringar samtidigt?

– Nej. Sjukdomen berodde på att det var fullt av skit i tarmen. Det ska det väl i och för sig vara, men att jag åt fel saker, som gjorde att det blev fel bakterieflora.

– Jag behövde rensa ut och börja äta bra mat. Så när jag tömde tarmen och ersatte min gamla kost med grönsaker, så trivdes tarmen, och då försvann problemen.

 Vad bestod din gamla kost av?

– Jag åt helt vanlig mat, inte vegetariskt. Ungefär samma som de flesta andra äter. Och en del kakor och annat med tillsatt socker i olika former, och socker föder felaktiga bakterier i tarmen.

Äter du fortfarande helt vegetariskt?

– Nej. Nu äter jag en del kött och en del fisk. Men jag avhåller mig från mejeriprodukter. Och sen äter jag runt 80-90 procent rå mat, som färska grönsaker och rotfrukter, bär och frukt.

Solenergin tas tillvara för produktion av både elektricitet och frukt, bär och grönsaker. Foto: David Nyberg

Åke förklarar att han som en följd av den kraftfulla effekten som han upplevde att han fick av fastan och övergången till vegetarisk kost för 45 år sedan, fick ett allt större intresse för odling. Han hade odlat en del tidigare också, men nu ville han odla mer och utökade därför odlingsytan till några tusen kvadratmeter.

Inte långt senare började han hålla kurser i ekologisk grönsaksodling för att sprida kunskapen och intresset vidare. Dels för att få fler att inse den hälsomässiga nyttan med ekologiska grönsaker, dels som en effekt av Åkes miljöengagemang.

– Om vi bryr oss om den här planeten så måste vi gå över till ekologisk odling och mer lokal produktion, och det känns bra att kunna bidra till det. Sen är jag dessutom en sån själ att jag inte kan sitta still. Därför tycker jag att det är roligt att driva företag, att odla och att röra på mig.

– Jag ser ju mina släktingar och vänner som går i pension och slutar jobba, och åker runt till den ena turistattraktionen efter den andra. Jag skulle få spader. Det har liksom ingen mening för mig, säger Åke som när han själv gick i pension från anställningen som lärare och forskare på Chalmers för 14 år sedan istället valde att starta eget. Det var då han grundade företaget Hållbar hälsa och skalade upp grönsaksodlandet till en odlingsyta på två hektar.

Butiken och ekocaféet Solgläntan är öppet, men antalet besökare har minskat i och med coronan. Foto: David Nyberg

I normala fall håller Åke kurser nästan varje helg, men på grund av coronan har han kunnat fokusera mer på odlandet de senaste månaderna. Vilket varit passande i och med den ökade efterfrågan på grönsaker via rekoringarna. Kurserna i ekologisk grönsaksodling är de som han i vanliga fall håller oftast, berättar han.

– Utöver dem håller jag också kurser i permakultur, rawfood och hälsa, plantuppdragning, jordtillverkning och pallkrageodling. Sen har jag en vilda blad-vandring också. Där vi går runt och tittar på olika vilda blad som man kan äta.

En av vårens kurser har Åke trots det rådande läget ändå kunnat hålla, om än i ett annorlunda format. För första gången har han nämligen hållit en kurs i ekologisk grönsaksodling och pallkrageodling på distans via dator.

Han medger att det var praktiskt och bekvämt för honom att sitta och prata framför datorn hemma i vardagsrummet och inte behöva åka iväg till exempelvis Stenungsund eller Göteborg för att hålla kursen. Däremot tyckte han att det kändes lite väl opersonligt att hålla kursen på det sättet, sittandes framför datorn med de 13 deltagarna i var sin liten ruta på skärmen.

– Nästa plan är att spela in mina kurser på video här i trädgården istället och lägga upp dem på Youtube. Min fru tycker att jag då ska kalla mig för Jordgubben. Vi har en jordgubbe i vår logga nämligen, och jag gör jord, och vi ska odla jordgubbar.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv