I mejeriets butik finns utöver Lottas egna varor också produkter från andra mathantverkare i närområdet. Foto: David Nyberg

Lotta startade eget mejeri

2020-12-23 För drygt ett år sedan drog Lotta Wennberg igång verksamheten på Älvängens ost och mejeri. Där gör hon ost och yoghurt av mjölk från de ekologiska korna på gården några hundra meter från mejeriet. Både jullådan och försäljningen på rekoringar har gått bättre än väntat och gett Lotta en fin start med det nya företaget.

Strax utanför Älvängen ligger ett litet mejeri som drivs av Charlotte ”Lotta” Wennberg. I butiken i samma byggnad som mejeriet säljs egenproducerad eldost, färskost och yoghurt. Dessutom finns det också bland annat honung, must och knäckebröd i butiken, från andra mathantverkare i närområdet.

Mjölken som Lotta köper in till Älvängens ost och mejeri som hennes företag heter är ekologisk och kommer från gården som ligger några hundra meter bort och vars kor under sommarhalvåret betar på markerna som omger mejeriet.

– Jag hämtar mjölken med en specialutrustad släpkärra. Först kopplar jag in mig hos grannen och pumpar in den färska obehandlade mjölken i tanken på släpet. Sen kör jag hit och pumpar över den i ystgrytan, säger Lotta.

Tanken på kärran rymmer 300 liter, vilket är lika mycket som får plats i den dubbelmantlade ystgrytan inne i mejeriet. På sommaren värms mjölken i grytan upp med hjälp av solfångarna på taket. Vintertid med ved från skogarna runt mejeriet.

– Yoghurten måste man pastörisera. Där är det 90 grader i 10 minuter som gäller. Färskosten kan man göra opastöriserad men det är lite lurigt eftersom det är mycket vätska i färskost. Så jag lågpastöriserar färskosten i 63 grader i 30 minuter. Ibland i 72 grader i 90 sekunder, säger Lotta.

Mejeriet och gårdsbutiken ligger i samma byggnad. Alldeles intill bostadshuset. Foto: David Nyberg

Anledningen till att hon inte pastöriserar osten i lika hög temperatur som yoghurten är att man förlorar mer smak ju högre temperatur man värmer upp till. Med lägre temperatur blir fler smaker kvar i de färdiga produkterna.

– Sen så har jag inga konstigheter i mina produkter. Det är bara mjölk, bakteriekultur, smaksättning, salt och löpe. Jag har till och med färsk istället för torkad vitlök i färskosten. Det blir kortare hållbarhet men väldigt gott.

När Lotta startade upp verksamheten i slutet av hösten 2019 var planen att enbart sälja till restauranger, eftersom restauranger ofta betalar bättre för produkterna jämfört med butiker. Nu när det har gått drygt ett år konstaterar hon att försäljningen till restauranger blivit väldigt mycket mindre än vad hon hade tänkt sig.

– Jag säljer nästan bara direkt till privatpersoner. Vilket visade sig vara bra nu i coronatider när det inte går så bra för restaurangerna och när många fått upp ögonen för rekoringar. Och visst får man bra betalt när man säljer till restauranger, men det får man när man säljer direkt till kund också, säger Lotta.

Mjölken som Lotta använder i mejeriet hämtar hon från granngården med en specialutrustad släpkärra. Tanken på kärran rymmer 300 liter, lika mycket som får plats i den dubbelmantlade ystgrytan inne i mejeriet. Foto: David Nyberg

Exakt vilka rekoringar som hon har sålt sina produkter genom har varierat lite grann över tid. Just nu är Lotta med i sju rekoringar, från Mölndal i söder till Trollhättan i norr.

– Rekoringarna har verkligen gjort det enklare att sälja direkt till privatpersoner utan mellanhänder. Och det är bra för båda parter. Jämfört med att sälja till butiker får jag bättre betalt genom reko och kunden får varorna till lägre pris.

Trots att försäljningen till restauranger har gått sämre än väntat har ändå den totala försäljningen, mycket tack vare rekoringarna, hittills utvecklat sig bättre än vad hon hade räknat med.

Även Älvängens ost och mejeris jullåda har bidragit till den goda utvecklingen. Trots att Lotta hade över 200 jullådor sålde de slut långt innan julhelgen. I lådan fanns mejeriets egen grönmögelost och eldost med saffran. Dessutom fanns det i lådan också honung, äppelglögg, pepparkakor och marmelad, från andra mathantverkare i närområdet. I och med att jullådan blev en sådan succé planerar Lotta redan nu för fler lådor framöver med liknande koncept.

– Kanske blir det en påsklåda, kanske en midsommarlåda, eller kanske en grillåda. Som jag sätter ihop på samma sätt som jullådan i samarbete med andra mathantverkare i Ale med omnejd. Fast med andra produkter då som passar till respektive tillfälle.

Yoghurt vanlilj, eldost chipotle och eldost saffran. Foto: David Nyberg

Trots att Lotta lagt väldigt många timmar i mejeriet sedan starten har hon än så länge inte tagit ut någon lön alls från företaget. Pengarna som hon har fått in har hon istället bland annat använt till att betala av lånet på den stora ystgrytan och till att göra ytterligare investeringar i verksamheten.

– Jag har precis köpt in aggregat till kylrummen som vi håller på och bygger just nu. Det ska vara olika temperatur och fuktighetsgrad för olika ostar. Tolv grader och 98 procent luftfuktighet för grönmögel. Och till en kittost vill du ha fjorton grader.

Huvudsyftet med de nya kylrummen är att få mer plats för olika typer av hårdostar och kittostar att stå och mogna. Och på så sätt kunna bredda sortimentet med många fler olika sorters ostar.

Under en stor del av livet innan Lotta bestämde sig för att starta eget mejeri jobbade hon som artist och levde på resande fot utan någon fast fysisk punkt i tillvaron.

– I början ville jag bli skådespelare, och jag har hållit på med dans och med sång. Under många år jobbade jag ungefär som man gör på Wallmans salonger. Att man serverar, är värdinna och uppträder, säger Lotta.

Så småningom kände hon att hon ville stadga sig och bilda familj och återvände då hem till Västsverige igen. Hon tog jobb inom vården för att inte behöva resa lika mycket och hon träffade sin man och de skaffade barn.

Nu jobbar Lotta som personlig assistent vilket passar bra i och med att det innebär att hon jobbar långa arbetspass, ofta 24 timmar i sträck. Det gör att hon inte behöver jobba varje dag och att hon på så sätt får fler lediga dagar som hon kan använda till att arbeta i mejeriet.

Färskosten har hittills varit en viktig del i sortimentet. Och den kommer finnas kvar även fortsättningsvis när Lotta utökar sortimentet med olika typer av hårdostar och kittostar. Foto: David Nyberg

Hon berättar att planen är att fortsätta på det här sättet i ytterligare ett år och under den tiden bygga upp företagets ekonomi efter alla investeringar som hon gjort i verksamheten sedan starten och fram till nu. För att sedan kunna ta steget att sluta som personlig assistent och fokusera helt och fullt på mejeriet.

– Jag tycker om att vara min egen. Det är faktiskt en väldigt stor del i varför jag gör det här. Självklart älskar jag att hålla på med mat och att experimentera med smakkombinationer också. Men att jobba åtta till fem måndag till fredag passar inte mig alls, säger Lotta.

– Det är inget nytt för mig att vara min egen. När man är artist måste man också fixa allting själv och det är mycket jobb och dåligt betalt. Så det är jag van vid. Jag gillar utmaningar och att lära mig nya saker. Och när jag vill göra något så ser jag till att driva igenom det.

Lotta berättar att en annan viktig framgångsfaktor har varit all kunskap som andra inom branschen delar med sig av. Från Eldrimner där hon utbildat sig inom gårdsmejeri, från medlemmar i föreningen Sveriges gårdsmejerister och från mentorer på andra företag.

– Jag har också fått väldigt fint stöd från familjen. Min man Krister har byggt väldigt mycket. Utan hans hjälp både praktiskt och ekonomiskt, så hade jag inte kunnat göra det här.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv