Anna Doverstig och Magnus Karlsson på Seven24. Foto: David Nyberg

Obemannade butiker till Uddevalla

2021-01-06 Inom några veckor får Trestad om allt går som planerat sina första obemannade närlivsbutiker. Det är det nystartade företaget Seven24 som står bakom planerna på en butik i Sundsstrand och en i Dyrsten i Uddevalla.

– Vi hade hoppats på att kunna öppna den 22 januari, men vi ser nu att det kan bli lite tight. Månadsskiftet januari/februari är nog mer realistiskt, säger Uddevallabon Magnus Karlsson som är en av entreprenörerna bakom satsningen.

Han förklarar att det har tagit lite längre tid än vad de hade räknat med att ta fram appen och de andra digitala lösningarna som ska göra det möjligt att driva butikerna helt utan personal på plats.

– Det handlar om allt från att ha rätt system för upplåsning av dörren med BankID och QR-kod, till system för att scanna varorna inne i butiken, säger Magnus.

Sveriges och till och med världens första obemannade butik med den här typen av teknik öppnades för fem år sedan i Viken norr om Helsingborg av Robet Ilijason. Butiken finns inte längre och Robert har tagit tekniken vidare till nya projekt.

Istället har flera nationella kedjor med obemannade butiker startats upp av andra aktörer. En av dessa är Lifvs som i mars 2019 öppnade sin första obemannade livsmedelsbutik i Bålsa strax utanför Stockholm. Sedan dess har de expanderat snabbt och driver i dagsläget drygt 20 obemannade butiker runtom i landet och planerar för att öppna många fler.

När man handlar i Lifvs butiker använder man deras app i mobilen till att låsa upp dörren till butiken, till att scanna varorna som man ska köpa och till att betala med. På Seven24 däremot kommer det se lite annorlunda ut.

– Vi tittade på möjligheten att ha samma system till dörren som till scanningen av varorna och till betalningen. Men då såg vi svårigheten för många äldre som kanske är lite ovana med till exempel att scanna med telefonen, säger Magnus.

– Så vi valde en mer traditionell variant istället där man plockar sina varor i en korg och går fram till en skärm där man scannar varorna och betalar med ett vanligt betalkort precis som man kan välja att göra på till exempel Ica Maxi och City Gross.

Som namnet Seven24 antyder kommer butikerna ha öppet dygnet runt sju dagar i veckan. I båda butikerna kommer det finnas basvaror som till exempel pasta, kaffe och toapapper. Det kommer också finnas både kylda och frysta produkter och sötsaker som godis och dricka.

Butiken i Dyrsten i Herrestad kommer ligga intill Cykelhuset och vara 20 kvadratmeter stor. Utöver basutbudet kommer fokus där framför allt ligga på färdigmat i och med att det är många som arbetar i området och som då kommer kunna handla sin lunchmat där.

– På Sundsstrand kommer vi ha ett större utbud tack vare att butiken där blir dubbelt så stor, 40 kvadratmeter. På grund av utrymmesskäl kommer vi inte kunna ha tio olika märken av pastan till exempel. Runt 600 artiklar räknar vi med att ha där, säger Magnus.

– Däremot vill vi utveckla innehållet tillsammans med de boende i området. Vi har redan nu fått in en del förslag från dem på vad de skulle vilja ha i butiken.

Magnus berättar att de också hoppas att boende i Sundsstrand så småningom ska kunna hämta ut paket som skickats med Postnord vid butiken.

– Vi har inte kommit så långt ännu men vi har pratat med Postnord om att vi gärna skulle vilja ha deras nya postboxar där. De ska ju kopiera Instabox så att man kan välja att hämta ut paket som man beställt via Postnord i paketskåp istället för hos ett vanligt postombud, säger Magnus.

Båda butikerna kommer vara kameraövervakade, dels för kundernas säkerhet, dels för att minska risken för snatteri. Dessutom blir butikerna kontantfria. Det kommer heller inte säljas vare sig tobak, alkohol eller energidryck i butikerna.

Till skillnad från deras konkurrenter som satsar på att etablera obemannade butiker runtom i hela landet har Seven24 inte lika vidsträckta planer.

– Målet är att ha ungefär tio butiker runtom i Trestad. Vi vill vara lokala, så att vi kan garantera en bra service och sköta om butikerna själva. Men vi har ingen större brådska. Vi väntar hellre på bra placeringar än att öppna bara för öppnandets skull, säger Magnus.

Grundtanken med de obemannade butikerna är att de ska finnas på platser där kundunderlaget är för litet för att det ska vara möjligt att driva en vanlig bemannad livsmedelsaffär, men där det ändå finns ett behov.

– Som småbarnsföräldrar själva så kände vi att det är skönt att slippa behöva ta sig hela vägen till stora köpcenter eller matbutiker bara för att köpa en liter mjölk eller så, säger Magnus sambo Anna Doverstig.

Anna och kompanjonen Patricia Espé är de som kommer sköta den dagliga driften av butikerna med inköp, varuplock och städning. De räknar med att kunna behålla sina befintliga jobb och sköta driften av butikerna vid sidan av.

Butikerna i Dyrsten och Sundsstrand blir de första obemannade livsmedelsbutikerna i Trestadsområdet och i Bohuslän. Men både Anna och Magnus tror att den här typen av affärer snart kommer bli en vanlig syn i samhället. Inte minst i mindre orter där det inte längre finns någon vanlig bemannad livsmedelsbutik kvar.

– Ur ett miljöperspektiv är det ju ett stort plus om man i mindre byar och samhällen inte behöver ta bilen in till stan, utan att man kan handla på hemorten istället. Vi kommer aldrig konkurrera om storhandling, men när det gäller småhandling så tror jag absolut att obemannade butiker är här för att stanna, säger Magnus.

Publicerad: Uppdaterad:
David Nyberg,
Nyhetsarkiv