– Vi fick ett mejl vi politiker rörande vaccination, men jag ska vara ärlig, jag läste inte så noga för jag vaccinerades via mitt arbete på ett LSS-boende. Tyvärr har det nu blivit så att många tror att jag smitit före i vaccinationskön. Men så är det absolut inte, säger Annelie Högberg.
Annelie fortsätter med att säga att hela saken har blivit väldigt olycklig och att det känns jobbigt att ha blivit uthängd för något som inte stämmer. Hon säger vidare att hon förstår och tycker att det är viktigt med yttrandefrihet och att hon jobbar hårt för allas rätt till det.
– Men samtidigt känner jag att just då fick jag inte chansen att yttra mig, vilket jag tycker hade varit smakligt. Då hade jag dessutom kunnat berätta att jag vaccinerats på mitt arbete inom LSS.
– Det känns jättejobbigt. Jag tillhör en av dem som arbetade inom omsorgen när pandemin startade för något år sedan och jag blev också smittad på jobbet på grund av att vi inte hade skyddsutrustning. Fem av nio på min arbetsplats fick covid-19. Jag var sjuk i två månader och har fortfarande kvar symptom efter sjukdomen. Så det är klart att det känns extra trist att figurera i det sammanhanget, för som sagt, det stämmer inte. Jag fick min vaccination via min enhetschef på det boende där jag arbetar, tillsammans med mina kollegor.
Tråkig bild
Annelie fortsätter med att säga att hon upplever att det ofta ges en ensidig bild av politiker, vilket hon tycker är tråkigt.
– Det hade varit trevligt om det framkom att vi är fritidspolitiker med vanliga jobb också.
Annelie arbetar på ett gruppboende där det bor personer med intellektuella funktionsnedsättningar och hjälper dem med all omvårdnad som att borsta tänder och andra hygienrutiner. Man arbetar med skydd och har gjort det under en längre tid. Hon berättar att på arbetet är hon som vem som helst, där är hon inte politiker. Hon säger också att hon tycker det är viktigt för henne att ha kvar sitt arbete inom LSS.
– Men den bilden får man ofta förklara för folk, gemeneman tror att man arbetar heltid med politiken, men så är det inte. Jag har arbetet inom vården i 36 år och det man lär sig där jag arbetar nu, är att lyssna på människor som inte har ett tal, man blir lyhörd och tolkar in.
Hur kom det sig att du blev politiskt aktiv?
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och haft åsikter, men de stannade vid köksbordet. Jag fick faktisk frågan; Du ska inte engagera dig och gå med i politiken? Men jag tänkte att jag är ju ingen politiker, jag är ju en vanlig människa. För jag hade likadana fördomar om politiker som folk har om mig idag. Men så tänkte jag, varför inte en politisk värnplikt i fyra år. Då har jag ju faktiskt möjlighet att påverka. Jag gick med i socialdemokraterna 2002 och då gick jag även mer som ersättare i kultur- och fritidsnämnden. Att använda den makt man har som politiker till att göra det bättre för uddevallaborna, det är vad som driver mig.
– Man ska tänka på att det är ett förtroendeuppdrag man har som politiker, det är inget jobb. Tryggheten har jag genom min anställning på LSS-boendet. Ett förtroendeuppdrag kan man bli av med över en natt, det kan gå väldigt fort.
Varför blev det just kultur- och fritid du fastande för?
– Vi är ju lite friare, vi styrs inte utav lika många lagar som andra nämnder gör. Vi har lotterilagen och bibliotekslagen att ta hänsyn till. Men det betyder inte att fritiden och kulturen inte är viktig. Jag tycker den är oerhört viktig och ett måste för att förebygga att unga hamnar snett i livet. Där spelar de ideella krafterna i föreningarna en enormt stor roll. Om alla som arbetar ideellt för föreningslivet, tar två steg bakåt, då får man se vad som händer med Sverige.
Hur har händelsen påverkat dig?
– De första dagar var jobbigast. Jag kände när jag gick ut hemma och träffade mina grannar att de tror att jag gått före i vaccinationskön och jag känner mig tvungen att försvara mig över något jag inte gjort. Det känns olustigt. Jag pratade även med min son och förklarade för honom, ifall han skulle få höra om det i skolan och min mamma blev påhoppad på kyrkogården och fick försvara mig.
Men ska inte ni politiker granskas?
– Jag är en offentlig person i och med mitt politiska uppdrag och jag ska granskas. Men ja tycker att det ska ske på ett schyst sätt och man måste få chansen att uttala sig, inte bara för sin egen skull, utan även för de som läser. Det här är en baksida som man som politiker ofta får leva med, tyvärr. Politiker har makt, journalister har makt och folket har makt. Det gäller att använda den makten på ett bra sätt, avslutar Annelie.