"Fakta är att 15-20 år gamla vindkraftverk på land har en effektivitet på 15-20 procent. Nya landbaserade verk ligger på 30-40 procent." skriver Göran Nyberg

LEDARE: Ebba Busch bedrar svenska folket med osanningar

2024-09-12 Det är tråkigt när personer intervjuas av journalister som inte kan ställa relevanta följdfrågor och inte har koll på fakta. Nyligen var energiminister Ebba Busch föremålet för radions lördagsintervju i P1 då hon frågades ut om regeringens energipolitik.

Hon for då fram med rena osanningar och reportern hade inte tillräcklig kunskap för att ställa relevanta motfrågor. Både TV och radio måste bli mycket bättre på att ha kunniga reportrar eller kunniga bisittare till reportrar så att rena osanningar kan vederläggas omedelbart.

I lördagsintervjun säger Ebba Busch att vår nedlagda kärnkraft och utbyggnad av vindkraft har gjort att det har blivit dyrt. Det är helt fel. Sverige har under de senaste åren haft Europas lägsta elpris.

I augusti i år hade Stockholm och Göteborg det lägsta elpriset sedan juli 2015, 8,54 öre. Inflationen borträknad var det den billigaste elen någonsin.

Jag tror att var och en av oss kan se att elpriserna här i Sverige har återhämtat sig från tiden för Rysslands angrepp på Ukraina som gjorde att gaspriserna och därmed elpriserna i Europa stack i höjden. Det var en exceptionell situation som ingen hade kunnat förutse och som gjorde ett hack i skivan på den väg mot omställning till förnybar energi som världen var och är på mot.

Hon påstår också i intervjun att vindkraft på land har en produktionseffektivitet på 11 procent jämfört med den installerade effekten. Det är fel och en direkt osanning. Fakta är att 15-20 år gamla vindkraftverk på land har en effektivitet på 15-20 procent. Nya landbaserade verk ligger på 30-40 procent.

Hon påstod också att havsbaserad vindkraft har en effektivitet på 20 procent. Det är också fel. Enligt IEA ligger havsbaserad elproduktion på en kapacitet på 40-50 procent.

I intervjun hävdar Ebba Busch att kärnkraften under de senaste åren straffats ut av politiska beslut, inte av att den är för dyr.

Det är ju lite konstigt att det är politiska beslut över hela världen som gör att det inte byggs någon kärnkraft i den fria världen i någon större utsträckning. Kina gör det, men bygger dessutom ut förnybart ännu mer. Ryssland gör det och har gjort det också för länder i väst. Den verkliga orsaken är att den kostar för mycket att bygga kärnkraft och att elen därifrån därmed blir för dyr.

Den verkliga sanningen är att Sverige har ett av världens bästa energisystem. Vi har alltmer förnybar el via vindkraft i systemet och dess variationer balanseras väl av att vi lagrar energi i våra vattenkraftsdammar, och när det blåser lite ökar vi vattenkraftproduktionen och när det blåser mycket minskar vi den.

Industrin vill ha ny elkapacitet nu. Det kan vindkraften leverera snabbast och det tillstod energiministern i intervjun. Samtidigt har regeringen tagit beslut om att inte bekosta ett stamnät ut till en anslutningspunkt för havsbaserade vindkraftsparker. Ett stamnät som vi skattebetalare och elnätskunder under alla år bekostat på land.

Självklart borde staten också kunna dra en elkabel ut i havet för att ansluta till vindkraftverken till havs.

Svensk Vindenergi hävdar att Sverige nu är det land i Europa som har sämst villkor för vindkraftsutbyggnaden. Regeringen har det fulla ansvaret för detta. Det är bra med beskedet häromdagen om att man har ett förslag om miljonstöd till kommuner som tillåter vindkraft på sin mark.

Nu är det dags att lära sig läxan även när det gäller havsbaserad vindkraft. Men om man har så dålig kunskap som energiminister Ebba Busch har är det inte konstigt om det blivit så fel. Det är dags att Ulf Kristersson ser till att få någon med bättre kompetens på den posten.

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv