Den 8 oktober startar älgjakten. Foto: Länsstyrelsen/Gert Olsson, Scandinav

Dags för jakt – så samsas du med jägarna i skogen

2024-09-12 Rådjursjakten startade redan den 16 augusti och den 8 oktober startar älgjakten. Ska du ut i skog och mark under jaktperioden klä dig i färgglada kläder och ha gärna hunden i koppel.
Jakttider Västra Götaland

Rådjur 16 augusti -31 januari.  Från 1 oktober får hund användas

Älgjakt 8 oktober – 31 januari

– Du har rätt att vara ute i skog och mark även när det är jakttider, förklarar Annika Håkanson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.
Men man ska vara medveten om att jägarna har laglig rätt att vara i skogen och deras jakträtt råder över allemansrätten i den bemärkelsen att man får lov att vistas i området men man får inte lov att störa jakten.

Men hur ska man som allmänhet då agera i jakttider?

Läs hela artikeln! Köp ett lösnummer av Tidningen Västsverige! Psst… du vet väl att tidningen finns både som papperstidning och digitalt?

 

"Jakt pågår"

Allemansrätten ger rätt för alla att röra sig fritt i den svenska naturen, även under älgjakten. Men den säger också att det är förbjudet att med flit hindra, försvåra och störa jakt eller fiske.

Skyltar med texten ”Jakt pågår” eller liknande, betyder att man ska vara medveten om att jakt pågår och visa hänsyn till jägarna. För att synas bättre i skogen kan du ha på dig färgglada kläder eller en reflexväst. Ge dig till känna om du stöter på jägare i skogen, men undvik i möjligaste mån att störa jakten.

Källa: Länsstyrelsen

Publicerad: Uppdaterad:
Annika Grundberg,
Nyhetsarkiv