"Det finns två alternativa sätt att upphöra med detta utnyttjande av det ukrainska folket." Skriver Lena Jarlöv, Barbro Karnfält och Kristina Olsson i insändaren. Foto: LukasJohnns Pixabay

INSÄNDARE: Ukrainska ungdomar förväntas dö för vår skull

"Västs inblandning skulle hellre kunna handla om medling än vapenförsändelser."

2024-09-12 Våra medier visar oftast en bild av fosterlandsälskande ukrainare som slåss för sitt land. Samtidigt intalas vi att vi måste hjälpa ukrainarna med vapen och stridsflygplan för att de slåss för vår frihet och demokrati. Det går inte ihop. Det är hög tid att vi besinnar det. 

Men nyligen kunde vi i Aktuellt svensk TV se en annan bild, en intervju med en maskerad ung pojke i Ukraina som gömmer sig för att inte bli inkallad till militärtjänst. Han erkänner modigt att han helt enkelt är rädd. Rädd för att dö och rädd för att tvingas döda. Och vem skulle inte vara det? Hundratusentals unga människor har redan dött i detta krig, som vi säger att ukrainarna utkämpar för VÅR frihet och demokrati och för att upprätthålla den regelbaserade världsordningen. Den förtvivlade unge mannen säger att hälften av hans jämnåriga också gömmer sig. 

Det finns två alternativa sätt att upphöra med detta utnyttjande av det ukrainska folket. Det ena är att få slut på kriget  och använda diplomati och förhandlingar, kosta vad det vill.

Det andra är att vi i väst – Europa, USA – skickar våra egna ungdomar för att slåss. Vilket också sannolikt betyder världskrig eftersom det då blir så uppenbart att detta är ett krig mellan stormakterna – USA/Nato och Ryssland. Och i slutänden ett krig mellan två världsordningar – den unipolära med USA som ledare och den multipolära, med BRICS-länderna där Kina, Ryssland, Indien,  Brasilien, Sydafrika ingår.

För oss, som skriver detta, är valet självklart. Diplomat, förhandlingar, fred till varje pris. Invändningen att det är Ukrainas sak håller inte. De tvångsinkallade unga pojkarna har nog inte samma inställning som den ukrainska ledningen. Västs inblandning skulle hellre kunna handla om medling än vapenförsändelser. Och ett världskrig kan inte bara vara Ukrainas angelägenhet.

Oavsett vad vi tycker om olika ideologier, kulturer, religioner och ledare så måste vi inse att vi är beroende av varandra och måste samarbeta om vi ska kunna hantera världens gigantiska problem med klimatet och miljön. Ju längre vi fortsätter att behandla varandra som fiender desto sämre blir utsikterna att kunna mildra klimatkrisen och hejda massutrotningen av djur och växter. 

Veckan 21 – 28 september är utlyst som Global Aktionsvecka för Fred och Rättvis klimatomställning. Freds-och klimatrörelser i hela världen, också i Sverige,  kommer då att arrangera aktiviteter för att uppmärksamma människor på att fred och klimat hänger ihop. När freds- klimat- miljö-och omställningsrörelserna går samman kan det bli den kraft som behövs för att  få världens ledare att lämna krigsstigen och slå in på vägen mot fred och samarbete.

Lena Jarlöv, Hamburgsund

Barbro Karnfält, Hamburgsund

Kristina Olsson, Lysekil

Publicerad:
Nyhetsarkiv