"Ska vi låta Sverige gå samma öde till mötes som det som drabbat Ukraina på grund av något som sades vara en gränstvist, men som i själva verket är en maktkamp mellan USA/Nato och Ryssland och som kunde undvikits genom diplomati om viljan funnits?" skriver Lena Jarlöv, Barbro Karnfält och Kristina Olsson. Foto: Diy13, IStock

INSÄNDARE: Norden behöver fredsministrar – inte krigsministrar

2024-09-26 I SVT:s program ”Nordens svar på Putins krig” den 15 september utfrågades ministrar från de fyra nordiska ländernas försvars/utrikesdepartement. Det blev en uppvisning i krigsretorik. Total kallsinnighet inför de hundratusentals dödsoffer som redan krävts och de ytterligare tusental som det fortsatta vapenstödet kommer att kräva.

Ukrainarna skickas skoningslöst till slaktbänken för att rädda den västliga demokratin och den regelbaserade säkerhetsordningen, som majoriteten av världens folk ställer sig helt frågande inför. Enligt FN-stadgan får inget land hävda sin säkerhet på ett annat lands bekostnad. Att Ryssland känt sin säkerhet hotad av Natos utvidgning, som kulminerade med inbjudan till Ukraina, har till och med Natohövdingen Jens Stoltenberg erkänt.

De som talade för besinning, förhandlingar och fred fick minimal tid och talade för döva öron. Dessa ministrar har bara vapen i sin verktygslåda. Den rätta benämningen vore krigsministrar. Deras agerande bäddar för ett storkrig, kanske med kärnvapen.

Aldrig har behovet av en fredsminister varit tydligare är nu. Frågan om ett fredsdepartement har flera gånger varit föremål för motioner men aldrig fått grönt ljus av riksdagen. Vem ska föra fredens talan när både försvars- och utrikesdepartement helt fokuserar på militära åtgärder? Idag går enorma summor av våra skattemedel till militär upprustning men fredsrörelserna har fått indragna anslag. Sveriges för- svarsbudget ligger för närvarande på 185 miljarder kronor medan det tidigare blygsamma anslaget på 20 miljoner, fördelat på 18 fredsorganisationer, drogs in vid årsskiftet.

Men nu är det bråttom! I väntan på en fredsminister måste vi, som inte tror att vapen är någon lösning, samla oss och agera. Fredsrörelserna växer, men de måste bli ännu större och starkare! Svenska Freds har nästan tredubblat sitt medlemsantal sedan 31 december 2020, från 6 300 medlemmar till fler än 16 000 medlemmar. Tillsammans med Svenska läkare mot Kärnvapen och flera mindre organisationer bedriver de en intensiv upplysningsverksamhet för att få människor att vakna och inse vilket allvarligt läge vi befinner oss i och engagera sig för freden. Men det behövs mer!

Ska verkligen svenska folket stillatigande låta politikerna dra in oss i ett storkrig? Sverige har nu blivit en måltavla för USA:s fiender, genom att vi låtit vårt land bli amerikanskt militärområde. Ska vi låta Sverige gå samma öde till mötes som det som drabbat Ukraina på grund av något som sades vara en gränstvist, men som i själva verket är en maktkamp mellan USA/Nato och Ryssland och som kunde undvikits genom diplomati om viljan funnits?

Nu behövs en mycket stark folkopinion för att hindra en eskalering av konflikten utom kontroll. Varje människas agerande har betydelse. Om vi låter den nuvarande uppsättningen politiska ledare fortsätta sin krigshets är chanserna små att vi kan undvika ett tredje världskrig. Det gäller tydligen den nuvarande socialdemokratiska ledningen också.

Lena Jarlöv, Hamburgsund

Barbro Karnfält, Hamburgsund

Kristina Olsson, Lysekil för Bottna för Fred

Publicerad:
Nyhetsarkiv