"Om man vill öka Ukrainas vapenarsenal och på det sättet ytterligare stärka landets militära styrka är det bättre att producera dessa vapen i de egna länderna. Men allra bäst är att försöka nå en förhandlingslösning", skriver Göran Nyberg

LEDARE: Ukraina blir stor militärmakt i Europa

2024-10-10 Då och då kommer uppgifter om att möjligheten till en förhandlingslösning diskuteras bakom lyckta dörrar mellan de olika parterna i Ukrainakonflikten. Bland annat skulle den nye utrikesministern i Ukraina haft sådana diskussioner med företrädare för USA. Detta har dock bestämt förnekats av företrädare för den ukrainska sidan.

Ett flertal sådana uppgifter om andra initiativ i den vägen har också redovisats
i media men från president Zelensky tillbakavisas alla sådana propåer. Han arbetar i stället för att redovisa och få stöd för sin så kallade Victory Plan, det vill säga hur Ukraina med tillräckligt stöd från Väst skulle kunna tvinga Ryssland till förhandlingsbordet. En viktig del i den planen är troligen tillstånd att med Västs vapen få attackera mål långt in i Ryssland.

Det borde Ukraina självklart ha rätt att göra genom Rysslands anfallskrig mot landet, men det är inte självklart för Ukrainas allierade att det skall ske med de vapen man ställer till förfogande. Det kan få stora konsekvenser om Ryssland då anser att Västländer deltar i ett anfall mot sitt land.

Ett sätt att kringgå detta är att Ukraina självt producerar sina vapen som man sedan använder för att attackera mål inne i Ryssland. Med Västs hjälp ökar Ukrainas inhemska vapenproduktion både när det gäller enkel artilleriammunition och när det gäller långskjutande missiler av olika slag.

Vapenproducenter i Europa, med support från de egna länderna, står också i kö för att starta vapenproduktion i de västbaserade företagens regi, inne i Ukraina. Bland annat finns sådana initiativ från svenska producenter av krigsmateriel.

För det första innebär möjligheten för Ukraina att slå mot mål inne i Ryssland en farlig upptrappning. Hittills har varje ny ökad beskjutning av Ryssland besvarats med ytterligare anfall från Ryssland inne i Ukraina. Varje upptrappning från Ukrainas sida kommer således att besvaras med en upptrappning också av Ryssland. Det slutliga resultaten kan dessutom bli att Ryssland när man inte har mer konventionella vapen att sätta in väljer ett taktiskt, begränsat, men dock kärnvapen.

Förutom detta hot innebär den ökande väststötta vapenproduktionen i Ukraina att landet växer till en allt starkare militärmakt, vilket jag påpekat i en tidigare ledare. Det bekräftas nu av den tillträdande generalsekreteraren i Nato, Mark Rutte från Nederländerna. I samband med ett inlägg om Ukrainas eventuella medlemskap i Nato, vilket han såg som självklart, framhöll han att vid den tiden kommer landet att vara en viktig kugge i Västs försvarsförmåga. I själva verket, slog han fast, kommer Ukraina att vid tiden för att landet kan gå in i Nato kommer Ukrainas militärmakt att vara den näst största i Europa och bara övertrumfas av Turkiet och USA i det avseendet i hela Nato.

Det borde vara en källa till oro för alla som är angelägna om en fredlig framtid i Europa att ytterligare en militärmakt, större än alla andra västländer, större än Tyskland och Frankrike, nu byggs upp och som till och med skulle kunna bli ett hot mot oss alla.

Ukraina är långt ifrån en väl fungerande demokrati och har fortfarande en utbredd korruption, där oligarker har mycket stort inflytande över den offentliga sektorn. Hur mycket de styr presidentens och regeringens agerande vet vi inte men det är stora krafter som agerar i bakgrunden, det kan vi vara säkra på.

I det fall demokratiseringen och kampen mot korruptionen inte lyckas, bland annat på grund av att man har fullt upp med att försvara sig mot det ryska angreppet, finns en stor risk att väst håller på att skapa ett militärt monster, men oklar ledning och styrning i Europa.

Om man vill öka Ukrainas vapenarsenal och på det sättet ytterligare stärka landets militära styrka är det bättre att producera dessa vapen i de egna länderna. Men allra bäst är att försöka nå en förhandlingslösning.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv