Isra Barham som läser masterprogrammet i arkitektur och är intiativtagare till Chalmers Social Justice har bott och arbetat i Sverige sedan 2010. Beskedet från Migrationsverket innebär inte att hon måste lämna landet eftersom hon är medborgare i annat EU-land. Foto: Josephine Jonäng

Kritiserar Chalmers brist på tydlighet

Studenten Isra Barham ifrågasätter samarbete med Israel

Igår 02:46 Studenter på Chalmers tycker att de uppmuntras att engagera sig politiskt i de flesta frågor men att de samtidigt förhindras anordna manifestationer och samtal om den pågående situationen i Mellanöstern. Förra hösten togs ett beslut om att förbjuda politiska manifestationer på skolans campus.
– I efterhand kanske man hade tagit ett annat beslut, säger Chalmers presschef Henrik Dahlberg.

Studenter på Chalmers har under året medverkat i demonstrationer för Gaza i Göteborg. Gruppen Chalmers Social Justice som består av en förening av Chalmers studenter har också anordnat manifestationer, luncher, filmkvällar och frågestunder för att uppmärksamma humanitära orättvisor, främst med fokus på Palestina. I Chalmers lokaler hölls hösten 2023 en minnesstund för offren i Gaza där studenter tände ljus och samlade in 150 namnunderskrifter för att protestera mot universitetets samarbeten med Israeliska institutioner.

Förbjöds

Kort efter ljusmanifestationen förbjöds politiska manifestationer på skolans område. Chalmersstudenten Isra Barham som är initiativtagare till studentgruppen Chalmers Social Justice var med och anordnade ljusmanifestationen. Hon är kritisk till att beslutet togs och menar att alla humanitära orättvisor inte får lov att uppmärksammas lika mycket på skolan.

Alltid snabba

– Skolan har alltid varit väldigt snabba med att ta ställning i olika frågor, exempelvis i Ukrainafrågan, där de…

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv