– I den allmänna debatten om klimatet handlar det nästan uteslutande om att minska de fossila utsläppen. Men det räcker inte så vi vill lyfta vattnets och landskapets viktiga roll, säger Daniel Norén om projektet Vatten i våra landskap.
Landskapet har mist mycket av sin biologiska mångfald med matjord, växter och träd och forskningen visar att dessa ekosystem har en avgörande roll för att, genom vattnets kretslopp, reglera klotets temperatur. Men det går att återskapa naturen och dess kylande mekanismer och det går att göra det relativt snabbt. Men då måste artrikedomen öka och marken i större utsträckning täckas av levande växter. Då kan naturen ta upp koldioxid från atmosfären och lagra den i jorden i form av mull. Den porösa och kolhaltiga matjorden håller kvar vatten likt en tvättsvamp vilket hjälper till att sänka temperaturen. Det är i det kretsloppet som projektet Vatten i våra landskap tar sitt avstamp.
Projektet, som pågår 2024-2026, är finansierat av Leader Bohuslän tillsammans med sparbankerna på Orust och Tjörn. Ett flertal föreningar är med i projektgruppen, bland dem Egnahemsfabriken och Hoga saluhall, båda med sin hemvist på Tjörn där även projektledare Norén bor på en gård tillsammans med sin sambo.
Jorden behöver binda mer vatten
Att få Daniel Norén att berätta om projektet är inte svårt, det märks att han brinner för ämnet. Det är inte helt lätt att hänga med i alla turer kring, kol, vatten, koldioxid och växthuseffekt. Men enkelt sammanfattat så handlar det om att få jorden att binda vatten i större utsträckning än vad den gör i dag.
– Det är svårt att förklara med några ord vad det handlar om. Vi försöker ta ett helhetsgrepp på miljö- och klimatproblemen och det landar i matjorden som är landskapets stora vattenreservoar, förklarar han och fortsätter:
– Och det blir win-win effekter, får vi mer kolhaltig, vattenhållande matjord så stärker vi på samma gång förutsättningar för matproduktion och grundvatten samt motverkar övergödning, torka och bränder.
Ett projekt i fem delar
Projektet är indelat i fem delar där den första handlar om informationsspridning.
– Det ser vi som viktigt, att få…
Läs hela artikeln och många fler i nummer 44 av Tidningen Västsverige!
”Daniel Norén driver Leaderprojektet Vatten i våra landskap, ett initiativ som visar på alternativa vägar för att möta klimatutmaningarna. Genom att främja kolinlagring, och sätta fokus på förändrad markanvändning, erbjuder projektet konkreta lösningar för hur vi kan skapa mer hållbara landskap. Daniels arbete belyser vikten av att arbeta i harmoni med naturen och att använda naturens egna processer som verktyg för att motverka klimatförändringarna.
Tillsammans med sin fru Johanna driver han även Kolleröds skafferi & Trädgård, en verksamhet som kombinerar småskalig trädgårdsodling och gårdsbageri med ett starkt fokus på hållbarhet och lokal produktion och hög kvalitét.
Daniel har tidigare också varit drivande i projektet Grödor för ett klimat i förändring, som resulterade i boken Fleråriga grönsaker – Biologisk mångfald, mikronäring och solljusdriven kolinlagring. Genom detta arbete har han lyft fram potentialen i fleråriga grödor som en nyckel till både ökad biologisk mångfald och minskade utsläpp av växthusgaser.
Daniel Norén är en visionär och förebild inom hållbarhetsarbete, och hans projekt bidrar till ökad miljömedvetenhet och handlingskraft. Genom sina projekt visar han att det är möjligt att kombinera traditionellt jordbruk med innovativa lösningar för att möta framtidens klimatutmaningar.”