Doktor Magdalena Pfaffl lanserade i somras en databas för Sveriges lands- och glesbygd, där hon hoppas att utflyttare ska få reda på olika alternativ som finns från norr till söder. Detta för att de ska upptäcka platser som skulle passa dem och där de verkligen skulle trivas istället för att bara leta lämpligt hus på internet, skriver krönikören Boel Löfgren. Foto: Privat/Adobe Stock

KRÖNIKA: Ljuspunkter i novembermörkret

"Det ska va’ gött, gött, gött, gött å’ leva"

fredag Boel Löfgren skriver om att löven blåser bort, men nya möjligheter växer fram i Dalsland – både för invånare och besökare.

 

 

Veckorna rullar på och snart går november mot sitt slut. Trots att den bara har 30 dagar känns den ofta som en av de längsta månaderna på året. Dock inte i år. Kanske för att vi haft så milt väder och inte behövt oroa oss för halka och dåligt väglag. Rejäl blåst har vi dock fått känna på desto mer och nu har snart vartenda löv blåst ner. Eftersom vi har lite lövträd bland barrskogen på ovansidan tomten så samlar sig stora högar framför huset och speciellt vid dörrentrén. Varje gång jag har gjort en kraftansträngning och samlat ihop löven har det inte dröjt alls länge förrän det legat ett nytt lövtäcke framför dörren.

Ibland undrar jag om det finns en hurtig skogsnisse som lurar bakom träden och finner stort nöje i att skaka ner löven och sedan skyffla ner dem över vägen mot vårt hus. Heter man Löfgren så ska man minsann få sin beskärda del av bladverket, tycks han tänka.

Å andra sidan skadar det kanske inte att jag får lite motion genom att fylla lövkorgen med jämna mellanrum. Och vid söderväggens lite sluttande gräsmatta har jag fått hjälp av vinden att blåsa ihop en stor del av löven så det går kanske på ett ut i slutändan trots allt.

Dals-Ed är den minsta kommunen i Dalsland och Västra Götalandsregionen och kämpar för att få fler invånare för att klara en budget i balans. För ovanlighetens skull har man börjat i toppen och inte ersatt chefer som redan slutat eller gått i pension utan fördelat arbetsuppgifterna på andra medarbetare. Förhoppningsvis faller detta väl ut och skapar en större förståelse för stängningen av en förskola i kommunen på grund av för få barn.

Även det populära motionsloppet Blodomloppet, som jobbar för att få fler blodgivare till regionen, försvinner från Ed efter tre år trots stort deltagarantal och engagemang för att vara en så liten kommun.

En ljuspunkt är att Eds countryfest lever vidare sedan Dark Duck Agency förvärvat evenemanget. De nya arrangörerna hoppas kunna locka till sig countryfans från hela Skandinavien genom att satsa på en hel countryvecka i Ed och flytta arrangemanget till kommunens evenemangsområde vid småbåtshamnen. De driver ett flertal festivaler i dagsläget i västområdet och Jonas Månsson, som startade festivalen och varit dess general hela nio gånger, kommer att vara med på ett hörn även i fortsättningen. Fram tills dess satsar han nu helhjärtat på att marknadsföra Hotell Dalsland som han driver tillsammans med de lokala entreprenörerna Nils-Håkon Lie och Daniel Spjut. Där satsar man också på countrytema och har byggt om restaurangdelen och döpt den till Havannas kitchen efter den kvinnliga kocken. Man planerar även att bygga ut hotelldelen och satsa på regelbundna livespelningar.

En person som tror på mindre orter är doktor Magdalena Pfaffl, som forskat om glesbygden. Hon kommer ursprungligen från Österrike och bor nu i Varberg. Nyligen besökte hon Mustadfors Folkets hus och pratade om sin forskning kring småbyar både i Israel och Sverige. Hon lanserade i somras en databas för Sveriges lands- och glesbygd, där hon hoppas att utflyttare ska få reda på olika alternativ som finns från norr till söder. Detta för att de ska upptäcka platser som skulle passa dem och där de verkligen skulle trivas istället för att bara leta lämpligt hus på internet. Hon är nu uppe i 54 byar och får ständigt in tips och gör intervjuer online om en hållbar utflyttning.

Vi har ju även vår egen inflyttningslots AnnaSara Perslow från Steneby som ska stärka landskapets attraktivitet genom projektet Hitta hem i Dalsland. Ett treårigt samarbete mellan Dalslandskommunerna och Vänersborg, Västra Götalandsregionen och andra aktörer i Dalsland som Dalslands Sparbank, Leader och Fyrbodals kommunalförbund.

Jag säger som Galenskaparna och After Shave; Det ska va’ gött, gött, gött, gött å’ leva!

 

 

Publicerad:
Nyhetsarkiv