Den taggiga vresrosen kan tyckas vara vacker och harmlös. Men den är invasiv och med sina ogenomträngliga snår skuggar den ut andra arter. I Lysekil pågår just nu ett försök att gräva bort vresros från en strand i Lyse-Berga. Med hjälp av en gallringsskopa tas buskarna upp för att sedan eldas upp av kommunens naturvårdslag. Projektet finansieras genom statligt bidrag.
Samarbete med stugförening
Det kan vara svårt att få bukt på vresros då nya plantor växer upp från rötter eller rotfragment. I det pågående projektet arbetar man tillsammans med stugägarföreningen i Lyse-Berga för att få bort alla plantor innan nya kommer till. Med tanke på hur svårt det är att bli av med rosenbusken kommer projektet att följas upp.
Urpsrungligen en prydnadsväxt
Vresrosen importerades till Europa som prydnadsväxt och för att stabilisera dynmiljöer. Den sprider sig först och främst via rotskott men också genom dess nypon. Dessa är populär föda hos många fåglar och kan därför spridas längre distanser genom att fåglar tar med sig frön. På så vis sprider sig vresrosen i landskapet både inom och mellan områden. Tack vare att vresrosens frön har en förmåga att flyta i både söt- och saltvatten upp till 40 veckor kan arten spridas långa sträckor från dess ursprungliga planta. För den som har vresros på tomten och vill ta bort den så ska den antingen läggas i sluten påse i soptunnan för brännbart avfall. Eller köras till återvinningscentralen i slutna säckar. Den ska inte slängas med övrigt trädgårdsavfall. Tvätta redskap, skosulor, maskiner, skopor och liknande för att inte riskera att sprida arten vidare. Se till att vattnet vid rengöring inte kan rinna ut någonstans och orsaka nyetableringar av växten.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!
Vresros är vanligt förekommande i södra och mellersta Sverige samt längst Norrlandskusten. Arten omfattas inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter, men utvärderas för att eventuellt tas upp på en nationell förteckning över invasiva främmande arter som kommer att omfattas av olika förbud.
Vresros är en mycket invasiv art, men observera att det är ursprungsarten Rosa rugosa som bedöms vara invasiv. Sorter och hybrider av arten är mer eller mindre sterila och betraktas inte som invasiva. Det innebär i praktiken att enbart ursprungsarten Rosa rugosa som har enkla blommor är invasiv.
Om du hittar vresros i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen.
Källa: Naturvårdsverket