2018 öppnade Malin Alfredsson dörrarna till sin butik, Alfredssons Chark, på charmiga Södra Drottninggatan i Uddevalla. Efter över 30 år som förskollärare så föddes en dröm att göra något annat i livet.
Egen verksamhet
Malin berättar att hon och hennes man hade funderat på att starta en butik hemma på gården i Vasbovik. Tanken var att sälja produkter från deras egen verksamhet. Då både Malin, hennes man och båda barn har ett stort jaktintresse ville de sälja viltkött från hjortar de jagat själva. Men istället föll valet på den etablerade charkbutiken och nu har de sålt gården och flyttat till Ljungskile.
–Då hade vi en stor gård med hjorthäng. Så vi lurade på om vi skulle starta en gårdsbutik. Men så blev det att vi gick hit, chansade och frågade den förra ägaren om han ville sälja. Och så ville han det, berättar Malin.
Den tidigare ägaren var tredje generationen som drev dåvarande Washington Ohlssons charkuteri. Den första tiden jobbade Malin och förra ägaren sida vid sida, en tid som Malin beskriver som lärorik. Efter det har hon behållit mycket utav butikens charmiga inredning i original, både det röd-vit rutiga golvet och den gamla kassaapparaten.
I dagens utbud berättar Malin att hon satsar på det klassiska som hon vet att kunderna gillar. En av butikens storsäljare är den egna köttfärsen.
–Jag maler köttet här i butiken, så det blir en stor skillnad i både smak och kvalitet, säger Malin.
Sorgsfullt utvalt
I butiken säljs svenskt kött, fläsk- och nötkött, men även ostar, pålägg och andra delikatesser. Charken har ett sortiment som är omsorgsfullt utvalt från bönder i västsverige– potatis från Laneryr, ägg från Färgelanda och honung från Tjörn. Ostarna är det enda som fått resa längre-ända från Skåne.
Malin berättar att många uppskattar att kunna få se köttet lite närmare än vad de kan göra genom vakuumförpackningen i mataffärerna samt att man kan köpa den mängd man behöver.
–Många ensamstående har möjlighet att köpa en fläskkotlett om de skulle vilja det, förklarar hon.
Julens högtid
Dörrbjällran plingar till och in kommer en av Malins stamkunder, Morgan Hansson från Strömstad, som besökt charken flera gånger, han förklarar att det beror på att det inte finns någon likande butik på närmare håll. Morgan beställer revben och syltefläsk till jul.
–Syltefläsk är en bohuslänsk tradition. Morsan har lärt mig. Du kokar det och lägger det i saltlake några dagar. Så tar du fram det och äter med glädje. En del har gurka till och andra lägger det på smörgåsen. Receptet står i Bohus kokbok, inte den nya upplagan utan den gamla, säger Morgan.
–Det är just såhär, många kommer in och vill laga sådana här gamla recept som syltefläsk. Ibland får man ge tips och ibland kliar man sig lite i huvudet, säger Malin och ler.
När det närmar sig jul är Alfredssons Chark en livlig plats, med kunder som beställer julskinka och revben, eller kanske en extra omgång korv.
– Jag beställer från Rydbergs, deras egna julskinka eller en från gårdar i Brålanda. Då kan man få den julskinka man vill ha. Om man vill ha färdigkokt eller om man vill ha en stor eller liten. Eller rimmad. Sedan skickar jag massor av sms när julskinkorna är redo att hämtas.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!