Javier González och Anette Niklasson sammanfattar tapasrestaurangen Lunas 20:e år. Foto: Josephine Jonäng

Ett framgångsrikt vinår för Luna

Restaurangen och vingården blomstrar i Lysekil

Idag 07:00 Javier och Anette, separerade men nära vänner, har under 20 år byggt upp restauranger, hotell och en vingård i Lysekil. 2024 var ett rekordår för Luna restaurang och vingård, med soliga höstdagar som gav högkvalitativa druvor och nya spännande koncept.

Javier González och Anette Niklasson fyller i varandras meningar och skojar friskt likt ett gammalt gift par, skillnaden är bara att de är ett ogift par, separerade sedan 15 år tillbaka.

Funnit sin plats
De träffades 1996 på Teneriffa dit Javier åkt på fiskeresa och där Anette bodde och arbetade sedan tre år tillbaka. Anette som trodde hon funnit sin plats på jorden i Teneriffa, bestämde sig efter bara två veckor att följa med Javier till Tyskland, närmare bestämt till München.

–Vi var 29 år och tänkte vad är det värsta som kan hända, om det inte funkar får vi väl flytta isär. Vi stannade i München, jobbade båda inom restaurangbranschen och sparade ihop pengar till en jorden-runt resa. Efter resan flyttade vi till Göteborg. Vårt motto då var att inte skaffa mer grejer än att det får plats i en resväska, vet inte riktigt vad som hände, säger Anette och ler. 

–Helt plötsligt hade vi två hotell, två restauranger, två barn, två katter, två hundar och mycket skulder, fyller Javier i och skrattar. 

De berättar att tanken från början var att öppna en restaurang i Göteborg men när Anettes mamma gick bort köpte de huset hon hade bott i, i stället för att hyra ett lager till hennes mammas många antika möbler. 

Javier och Anette förklarar att de blev kära i huset vid rondellen i Lysekil och bestämde sig för att flytta dit och år 2004 öppnade de Luna Café på nedervåningen. 

–Vi hade bara fyra bord i restaurangen med utdragsskiva. Ett var mitt, ett var mammas, ett var min systers och ett var mormors, förklarar Anette. 

–Då var vi ett litet familjeföretag med två barn som var fyra och två år gamla. Vi serverade öl eller ett glas vin med ena handen och hade ett barn i andra handen, det var crazy, säger Javier. 

–Idag är vi 20 anställda på sommartid och har gått från 60 sittplatser, om man räknar de vi hade ute, till 180 platser. Det är samma restaurang med samma spanska linje fast större, förklarar han.

Driva företag
Nyckeln till att klara av att driva företag med sin före detta partner beskriver Anette vara att de separerade innan de hann bli ovänner, samt framförallt för att de har så kul ihop.

–Vi har bestämt att vi ska vara bästa vänner, periodvis svårt, men det är så att man måste jobba på alla relationer. Vi har kul ihop och har väldigt mycket samma tänk. Det är mycket enklare för alla, framförallt för barnen. Är det någonting jag är mest stolt över så är det nog det. Ibland blir vi jättearga på varann men då brukar jag säga att det är därför vi inte är tillsammans.

–Idag har Javier gift sig, han bor här med Nadja från Ukraina och jag har en svensk sambo. Så jag firar jul med min svensk-, spansk-, ukrainska familj. Det är ganska mysigt, säger Anette. 

Numera är restaurangen inte bara en plats där man kan smaka på spanska tapas och spanskt vin utan också en vingård där besökarna får följa hela processen från att druvorna skördas tills att det ”Lysekilska” vinet hälls upp i glaset. 

Vinproducenter
Efter ett event på kommunen där företagare skulle tänka utanför boxen kom Javier på idén att börja tillverka eget vin. De arrenderade mark från kommunen och har varit vinproducenter sedan 2014, idag med 4000 vinstockar utspridda på 2 hektar. Vinet lagras och buteljeras i källaren under restaurangen. De odlar sju sorters druvor men använder till 80 procent den gröna druvan Solaris.

Javier och Anette har vid tidigare tillfällen kommenterat frågan om gårdsförsäljning i media. De förklarar att gårdsförsäljning skulle bidra till deras vision om helhetsupplevelsen. 

–Det vore fantastiskt bra om det kommer hända, det skulle bli ett lyft, inte för pengarna, vi har inte så stor produktion, men mest att få vara en av de få ställen i landet där man kan köpa alkohol och ge bort som en exklusiv present. Det blir kul att kunna köpa vin från Lysekil. 

Vinåret 2024 beskriver Javier som mycket bra eftersom det var en solig och varm september där druvorna växte fint och höll bra kvalité. 

– Vinmässigt var det kanske det bästa året vi haft, det var mycket sol i september så det gjorde att druvorna fick bra med socker. Socker blir alkohol. Vi hade nästan 2000 kg druvor, det är mycket. Vi brukar få ut 1200-1500 kg druvor.

Anette Niklasson äger en procent mer i hotellverksamheten och har därför utslagsröst om hon och Javier tycker olika. Foto: Josephine Jonäng

Javier González är sommelier samt vinmakare och sköter Luna restaurangs vinproduktion.
Foto: Josephine Jonäng

– Restaurangmässigt var året okej, det var inte det bästa året kanske eftersom juli försvann. Fanns inget folk vid kusten på grund av dåligt väder. Vi är väldigt väderberoende så här nära kusten, säger Javier. 

Besöksmål
Anette och Javiers verksamhet har utvecklats på många sätt under deras 20:e år, de har infört ett koncept som de kallar Luna grill, där en grillmästare från Argentina serverar kött i utomhusmiljön omgivet av vingårdens spaljé samt öppnat en ny hotellrestaurang i Lysekil som serverar asiatiska tapas. Restaurang Luna har också blivit utnämnt till besöksmål.

–Vi har blivit godkända som besöksmål. Men vi får inte ha en skylt. Vägverket säger att problemet är att vi är på en adress som är i själva Lysekil, berättar Javier. 

–Men det får vi ju överklaga, I don’t take no for an answer, säger Anette och ler. 

Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv