Julgransplundring är en tradition i Sverige som vanligtvis äger rum på Tjugondag Knut, den 13 januari, eller helgen runt det datumet. Traditionen markerar slutet på julfirandet och är en festlig aktivitet där man plundrar julgranen. Traditionen har sett ungefär likadan ut sedan slutet på 1800-talet. Det är ett tillfälle för lek och firande, särskilt för barn.
Söndag den 12 januari hölls den traditionsenliga julgransplundringen på Bohusläns museum. Sedan 20 år tillbaka har Ranrike Spelmän bjudit barn, föräldrar och farföräldrar på klassiker som ”Räven raskar över isen”, ”Björnen sover” samt ”Små grodorna.”
Ranrike Spelmän är vana vid att spela Bohuslänsk folkmusik både som framträdande och till dans, så även denna eftermiddag fick besökarna njuta av traditionella bohuslänska toner innan de samlades i ring för att dansa ut julen. Ranrike Spelmän som inte behövt öva någon längre stund för att kunna framföra alla de klassiska jullåtarna är nöjda efteråt och berättar att det i år troligtvis var rekord med antal dansare i ringen.
– När jag var liten var julgransplundringar en jättegrej som firades stort överallt men godisregn och hundratals människor. Detta var med mysigt och gemytligt. Bohusläns museum har alltid väldigt mycket bra aktiviteter, säger Juhanni Rex från Vänersborg, som av en slump besökt årets julgransplundring tillsammans med sina två döttrar.
Lisbeth Johansson från Uddevalla berättar att hon besökt julgransplundringen tidigare år tillsammans med sitt barnbarn Matteo.
– Det är kul att se att han tycker det är roligt och är med dansar i ringen ännu längre i år. Det är en jättetrevlig tradition, säger Lisbeth.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!