I veckans natur skriver Ingemar Pettersson om Räven, som besökt flera villaområden och tätorter i Bohuslän på sistone. Foto: Ingemar Pettersso

VECKANS NATUR: Hårt liv i naturen

söndag I veckans natur skriver Ingemar Pettersson om Räven, som besökt flera villaområden och tätorter i Bohuslän på sistone.

När vi människor skall hitta lugnet eller beskriva en plats där vi hämtar kraft så brukar många referera till naturen. Antingen handlar det om att bara gå ut och finna ro eller att utöva någon friluftsaktivitet i naturen. Sportfiske, jakt eller svampplockning är bara några av alla aktiviteter som lockar ut en stor del av befolkningen. För djuren och fåglarna som lever i naturen är det en helt annan kamp. Naturen är en mycket hård plats att leva i och för många handlar det om att överleva dagen. Det gäller att hitta föda och att hela tiden hålla sig frisk och att vara skadefri. Om någon av dessa byggstenar plockas bort blir livet i naturen en plåga och det kan vara omöjligt att återhämta sig. Rävskabb är ett litet kvalster som kan ställa till med ett oerhört lidande för djuren som blir drabbade. Sarcoptes scabiei är ett parasitärt kvalster som även kan angripa både människor och hundar.

Kvalstret har däremot svårt att överleva och fortplanta sig på människor vilket gör att symptomen oftast blir lindriga. När det gäller rävar är det en helt annan sak och en skabbsmittad räv går oftast en hård död tillmötes. Precis som våra vanliga fästingar tillhör även Sarcoptes scabiei kvalstret spindeldjuren och skabbkvalstren är 0,2-0,45 millimeter långa. De lever i värddjurets översta hudlager där de gräver gångar som honan lägger ägg i. Honan lägger tre till fyra ägg per dag under sin levnads cykel som är mellan två och fyra veckor lång. Skabbsmittade rävar kan smitta andra vild djur som bland annat varg, mård och lodjur. Smittspridningen sker genom direkt kontakt eller genom att ett djur visats på en plats som ett smittat djur nyss har varit som tillexempel ett gryt.

Hudförändringarna syns först på plaster som knä, ryggslut, svansfästet eller vid öron kanterna. En kraftig klåda gör att djuren som har blivit drabbade kliar bort all päls, river hål på skinnet och det kan bli stora infekterade sår. Om man ser skabbangripna djur bör man omgående kontakta jakträttsinnehavare, då djurens lindande kan förkortas och smittspridningen minimeras. Handlar det om kommunal mark kontaktar man kommunen och deras viltvårdare. Det händer att skabbrävar dyker upp i bostadsområden för att leta efter lättfångade byten eller rota bland våra sopor. Både Sotenäs och Lysekils kommun har haft bekymmer under årens lopp med skabbangripna rävar. Under förra veckan har en närgången skabbangripen räv setts i ett villaområde i Uddevalla. För fem år sedan avlivades ett mycket skabbangripet lodjur i Ljungskiletrakten. Bilden är tagen strax utanför Uddevalla och jakträttsinnehavaren kontaktades omgående efter att bilden togs.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Ingemar Pettersson, Ingemar@ipnaturfoto.se
Nyhetsarkiv