Gunnar Klasson ser fram emot året som Uddevallaambassadör. Här med kommunfullmäktiges ordförande Christina Nilsson. Foto: Annika Grundberg

Gunnar Klasson stolt och överraskad ambassadör för Uddevalla

"Vi tycker att du är ett klockrent val, nominerad av många"

Igår 07:24 Att Gunnar Klasson är Uddevallas mesta historiebevarare, det kan många skriva under på. Stolt tar han sig an uppdraget som ambassadör för sin stad under 2025, tillsammans med fotbollsproffset Rebecka Blomqvist.
Uddevalla kommuns motivering

”Med imponerande kunskap  och stort engagemang har Gunnar Klasson hjälpt till att sprida historien om Uddevalla till både invånare och besökare. Oavsett om vi som lyssnar är Uddevallabor eller turister, unga eller gamla har han på ett underhållande sätt fångat vårt intresse och lärt oss mer om vår stad. Han har blivit nominerad för sin arbetsinsats, sin enorma kunskap, positiva inställning och kärlek till Uddevalla och det är med stolthet och glädje vi utser Gunnar Klasson till Uddevallas officiella ambassadör 2025.”

Gunnar Klasson har utsetts till officiell ambassadör för Uddevalla 2025 tillsammans med fotbollsspelaren Rebecka Blomqvist. Lika klockrent som han själv tycker att utnämningen av Rebecka var lika självklar tycker kommunfullmäktiges ordförande Christina Nilsson att valet av Gunnar är.
– Vi tycker att du är ett klockrent val, nominerad av många, säger hon när Gunnar överraskas med blommor och diplom i en sal i det gamla skolhuset på Gustafsberg.

Gunnar kommer till salen i tron om att han ska hålla föredrag för kommunanställda. Han blev rejält lurad av Claes Burman Barkebo, förvaltande direktör för Gustafsbergsstiftelsen, som skymtar i bakgrunden. Foto: Annika Grundberg

För mycket Tutankhamon och för lite Uddevalla
Gunnar Klasson berättar om bakgrunden till sitt stora intresse för Uddevallas historia. En historia som han också strax ska dra för en skolklass med nioåringar, ett av många åtaganden han har.
– När jag var i deras ålder då var min pappa urmakare och den firman han jobbade på, Boströms ur, de hade hand om klocktornet och urverket där. Så varje söndag eftermiddag följde jag med pappa upp i klocktornet. Det var oerhört fascinerande, det var som att gå tillbaka 100-150 år i historien att komma upp där. Mitt stora intresse började där. Medan pappa smorde urverket så fick jag veva upp de tunga loden, säger han.
När han sedan började på läroverket blev han missnöjd med historieundervisningen.
– Vi fick ju inte lära oss om Uddevalla och Bohuslän. Det var om Tutankhamon och andra historiska figurer, säger han.

Startade hembygdsföreningen
Intresset för historia fanns kvar upp i vuxen ålder och Gunnar var initiativtagare när Uddevalla fick en egen hembygdsförening. När Bohusläns museum skulle invigas 1984, då var det som så att hela Bohuslän hade hembygdsföreningar men inte Uddevalla. Så Ddå rådfrågade Gunnar ett par kända personer, bland annat Sven Lidman på Bohusläningen.
– Han var en auktoritet och Gustafsbergspojk, jag tänkte att han skulle bli ordförande i föreningen. Jag gick ut i Bohusläningen och talade om att nu ska vi bilda en hembygdsförening och det kom 90 personer första gången, berättar han och fortsätter:
– Jag blev väldigt glad och lite chockad över det. Sedan har det rullat på, 40 år har jag stått nere på Bohusläns museum sju gånger om året och haft berättaraftnar och det är alltid mycket folk.
Då, 1984, var planen att Sven Lidman skulle bli ordförande men han vägrade. Så Gunnar tog på sig uppdraget och har kvar det än i dag, 40 år senare.

Bloggar varje dag
Kanske har ni läst Uddevallabloggen som Gunnar Klasson driver.
– Jag bloggar varje dag. Om ett par tre månader så är vi uppe i 10 miljoner klick sedan 2007, säger han.
Det började av en slump i samband med debatten om Uddevallas sjukhus om det skulle vara ett akutsjukhus eller ej.
– jag fick flera läkare och politiker att engagera sig och så har det fortsatt. Ambitionen är att blogga varje dag men det är inte alltid jag mäktar med det, säger han.
Vad han ska skriva den här torsdagen återstår att se. Han vill ogärna skriva om sig själv men det blir nog oundvikligt (kika in på bloggen så får ni se).

Militär yrkeskarriär
Men Gunnar Klasson har inte bara spridit Uddevallas historia genom åren. Han var under många år förvaltande direktör för Gustafsbergsstiftelsen men före dess hade han en militär karriär.
– Det började med att jag bodde mittemot kasernvakten. Jag är född 1945 och hade mycket kompisar i kvarteren runtomkring, säger han.
– Det fanns ingen arbetslöshet på den tiden. Jättemånga kompisar började på varvet och så var vi några stycken som började på I17. Det var en helt annan situation än idag.
Efter en tid blev Gunnar chef för idrottsplutonen på I17.
– Det var ju väldigt spännande, där var jag i sex år. Den som var mest känd bland mina beväringar det var Frank Andersson, vi blev väldiga kompisar. En annan var Bengt Baron. Idrottsplutonen var något Sverige hittade på för att våra elitidrottsmän inte skulle tappa gentemot sina internationella konkurrenter.
De skulle få möjlighet att träna mycket och man hade specialtränare för simning, handboll, friidrott, orientering och segling.
Frank Andersson var en stor kändis och många ringde och sökte honom, samtal som fick gå via Gunnar.
– Jag brukar säga att det finns tre kategorier av människor som ville ha tag i honom. Det var brudar, journalister och sådana som ville tjäna pengar på honom. Jag lärde mig att säga att han inte var inne, jag blev som hans bodyguard och manager, säger han och skrattar.
– Jag gick in och såg om han låg på sin säng och frågade om han ville prata med dem. Särskilt om det var journalister då tog han det, för han sa att annars skriver de ju ändå.
Gunnar drar en del anektoder och såväl Bosse Parnevik, Ingemar Bergman och Hulken nämns, men det är historier för ett annat tillfälle.

Vill sprida Uddevallakunskap
Att Gunnar Klasson är ett bra val som officiell Uddevallaambassadör blir extra tydligt när han pratar om sin ambassadörskollega Rebecka Blomqvist och även om förra årets ambassadörer, bröderna Norberg. För han har koll på dem alla och deras föräldrar, som han känner på olika vis. För en icke-Uddevalla-bo känns det som att det Gunnar Klasson inte vet om Uddevalla, det behöver man inte veta.
– Jag blir ju naturligtvis inspirerad av att ha fått utmärkelsen och hoppas att kunna vid ett antal tillfällen lura på folk Uddevalla på olika sätt. Jag ställer naturligtvis upp på de tillfällen som kommunen ber om. Jag är ju pensionär och har rätt mycket tid, säger han och skrattar lite och säger att just veckans schema är rätt så fullspäckat ändå.
Tillbaka till skolpojken som var missnöjd med historielektionerna:
– Jag har känt en mission att jag vill ändra på vad som lärs ut och att bohuslänska personer ska lära sig mer om sin hembygd.
Kan man vara mer Uddevalla-ambassadör än så.

Christina Nilsson läser upp motiveringen för en överraskad Gunnar Klasson.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv