Den 11 mars var det fem år sedan WHO deklarerade att spridningen av SARS-CoV-2 var en pandemi. Samma dag avled den första personen i Sverige av covid-19. Vi befinner oss inte längre i en pandemi men konsekvenserna är tydliga, inte minst för dem som drabbats av postcovid. Politiker behöver agera kraftfullare mot virussjukdomar. Det blir tydligt när man tittar på den samlade statistiken och tar del av forskningsintervjuer i vårt nya faktablad.
De senaste 15 åren har WHO utlyst åtta globala folkhälsonödlägen på grund av virus. Virusinfektioner orsakar några av våra vanligaste sjukdomar som förkylning, influensa och RS-virus. Dessutom orsakar de så mycket som 12–20 procent av alla cancerfall globalt och kan även öka risken för eller förvärra sjukdomar som astma, diabetes, neurologiska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar.
Nästan alla drabbas av virussjukdomar i någon form flera gånger per år. Det belastar hälso- och sjukvården och innebär stora samhällskostnader i form av sjukvårdskostnader, produktionsbortfall och vård av sjuka barn.
Enbart mellan oktober 2024 och mars 2025 bekräftades 2248 fall av influensa och RS-virus i Västra Götaland. Dessutom har 1216 personer i länet vårdats på sjukhus för covid-19 under de senaste sju månaderna. Mörkertalet är stort då många inte söker vård för nämnda sjukdomar.
Inom just virusområdet saknar vi antivirala mediciner och vacciner mot nästan alla virus som kan orsaka allvarlig sjukdom. Forskningsframsteg ökar möjligheten till prevention, effektivare diagnostik och behandling. Det räddar liv och sparar pengar. Idag motsvarar de statliga investeringarna i medicinsk och hälsovetenskaplig forskning överlag mindre än 1,5 öre per vårdkrona. Vi uppmanar länets riksdagsledamöter att arbeta för att de statliga investeringarna på sikt ska motsvara 4 öre per vårdkrona.
Steget till att få in forskningsframsteg och nya metoder i vården upplevs ofta som stort och onödigt svårt. Vi uppmanar därför regionens ansvariga tjänstemän och politiker att säkerställa att anställda inom hälso- och sjukvården har tid och utrymme att delta i kliniska studier, och anställa forskningsstödjande personal.
Kampen mot ohälsa, inte minst virussjukdomar och framtida pandemier, är en livsviktig fråga som kräver politisk handlingskraft. Vi uppmanar politikerna i Västra Götaland att arbeta för att stärka den forskning som bidrar till att förbättra folkhälsan, avlasta sjukvården, sänka samhällets kostnader och rädda liv.
Anna Nilsson Vindefjärd, grundare och generalsekreterare, Forska!Sverige
Niklas Arnberg, generalsekreterare, Virus- och pandemifonden
Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande, Forska! Sverige och professor, Sahlgrenska Akademin
Caterina Finizia, FOUUI-direktör, Sahlgrenska universitetssjukhuset Göteborg
Sofia Wallström, VD, LIF – de forskande läkemedelsföretagen
Sofia Rydgren Stale, ordförande, Sveriges läkarförbund
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!