Insändaren lyfter vikten av utbildning, lägre arbetslöshet och bättre stöd för nyutexaminerade studenter. Foto: Adobe Stock

INSÄNDARE: Satsa på jobben i vårbudgeten

Idag 06:00 Sacos ordförande och vice ordförande vill att studenter inkluderas i a-kassan. Det skulle göra det lättare att söka jobb som matchar utbildningen.

I en tid präglad av stor osäkerhet och snabb förändring är utbildning viktigare än någonsin. För personer med akademisk utbildning är arbetslösheten generellt sett lägre, men totalt sett närmar sig nu arbetslöshetstalen förskräckande nivåer. Vi har den högsta arbetslöshetsnivån på tre år. I Uddevalla kommun är arbetslösheten 7,4 procent. Det är högre än riksgenomsnittet (7,2 procent) och motsvarar drygt 2000 arbetslösa i kommunen.

Klimatkrisen, digitaliseringen och den globala politiska instabiliteten påverkar arbetsmarknaden på djupet. I Sacos rapport Framtidsutsikter 2030 vittnar flera fackförbund om hur svårt det är för deras nyexaminerade medlemmar att få jobb. De som utbildar sig till arkitekt, kommunikatör eller samhällsvetare bedöms få stor konkurrens om jobben när de är klara. Utbildar man sig i stället till socionom, ingenjör eller tandläkare kommer det enligt prognosen vara lättare att få jobb.

När det är svårt att få en anställning så väljer flera att fortsätta studera trots examen. Om varken intresse eller behov finns för fortsatta studier är det ett stort resursslöseri på både utbildningsplatser och studiemedel. Andra tvingas ta första bästa arbete även om det inte matchar deras kompetens. De riskerar då att bli kvar för länge i fel jobb. Tid som i stället kan användas för att söka de jobb de är kvalificerade för.

Studenter måste nu inkluderas i arbetslöshetsförsäkringen. Idag tvingas studenter arbeta vid sidan av sina studier. Det är enda möjligheten för att kvalificera sig för a-kassa. Vi föreslår att man ska kunna kvalificera sig även genom att ta en högskoleexamen. Med en generell inkludering av studenter ges nyexaminerade studenter chansen att mot slutet av sin utbildning söka jobb som matchar deras utbildning. En kortare tid med a-kassa blir en god investering om det resulterar i ett mer lämpligt jobb i slutändan.

Viktigast är nu att få fart på sysselsättningen och där bär politiken det yttersta ansvaret. En låg arbetslöshet ger också den som är missnöjd med sina arbetsvillkor chansen att lättare byta jobb. Hög sysselsättning blir därmed en viktig frihetsfråga för alla löntagare. När räntesänkningarna inte längre biter måste politiken kliva in och stimulera ekonomin på ett sätt som ger jobb. Det kräver rejäla satsningar i kommande vårbudget.

Utbildningssatsningar driver långsiktig tillväxt och påverkar sysselsättningen. Det handlar om vård- och omsorgssektorn som måste möta kraven från en åldrande befolkning. Det berör inte bara jobben inom offentlig sektor utan även satsningar inom till exempel transporter och försvar som skapar jobb inom privat sektor i högteknologiska yrken som ingenjörer och IT-specialister.

Högskoleutbildning gör det lättare att få jobb och väljer man utbildning utifrån både intresse och behov ger det en möjlighet att vara med och lösa de utmaningar samhället står inför. Men det kräver att utbildningen håller hög kvalitet och att man efter studierna har möjlighet att inte bara ta ett jobb, utan rätt jobb.

Göran Arriu, Ordförande Saco 

Colin Andersson, Vice ordförande Saco studentråd

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv