Med sina tinnar och torn känner man igen en huset från den tidsepoken, men få har så konsekvent genomfört den tidens ideal. Ture Malmgren, som levde mellan 1851 och 1922, var tidningsmannen från Uddevalla som startade tidningen Bohusläningen, frisinnad och en kämpe för mäns och kvinnors allmänna rösträtt.
Då gick han emot mäktiga intressen i staden och sin egen väg gick han alltså också när det gällde byggnader. Uppenbarligen tyckte han om hus som var högt belägna, Villa Elfkullen, ligger högt på en bergknalle i det som då var utkanten av staden, och hans andra ännu mer speciella bygge, Tures Borg, ännu högre uppe i ett bergsområde i närheten av Villa Elfkullen. Villa Elfkullen byggdes i två omgångar. Den första delen 1886-87, och en större tillbyggnad 1901-02. Tures borg började byggas 1899 och stod klart 1912. Borgen brann ned 1950.
Två våningar
I Villa Elfkullens utsökta rum i två våningar, i ursprungligt utförande i huvudsak, med varsam modernisering på ett fåtal ställen, huserar sedan 1980 föreningen Villa Elfkullen. Föreningen bildades 1980.
– Kommunen hade då köpt huset av den senaste ägaren Dage Dahlströmst barn, och beslutade helt enkelt att riva det, berättar Sven Alm, idag kassör i föreningen.
Han och hans bror Bengt som nu är föreningens ordförande, tillsammans med Claes Hardebäck var en kärntrupp som drog igång arbetet för att rädda den unika villan från förgängelsen.
– Vi fick den gången god hjälp av tidningen Uddevalla-Posten, som lät oss skicka med ett ibladat flygblad i ett utskick av tidningen till alla hushåll i staden. Villkoret var att vi stod för ibladningen och det var ett antal dagar som vi fick arbeta med det, minns Sven Alm när vi träffar honom på Villa Elfkullen.
– Det blev ett bra resultat, vi fick ihop 380 medlemmar efter det utskicket, och ungefär på den nivån har vi legat sedan dess, säger Sven.
Under åren bedriver man visningar, kafé och musikverksamhet 10-12 söndagar om året. Man har också nu återupptagit en tidigare tradition med berättaraftnar, och den första för året var planerad att infalla i går, men fick ställas in på grund av olägenheter orsakade den brand nyligen inträffade, men som lyckligtvis upptäcktes i tid och inte hann orsaka några större skador.
– Vi brukar ha olika teman, som nu då vi skulle haft fokus på familjen Dahlström som bodde i huset alla år efter att Tures hustru Hilma gick bort 1942, berättar Sven Alm.
På de söndagar man har öppet för allmänheten har man visningar av huset. Sista söndagen på säsongen har man visning av Tures borg. Man har också kafé där medlemmar ställer upp och bakar det som behövs till kaffet.
– Det skänker de oftast också till föreningen så det är en av våra viktigaste inkomstkällor under året, berättar Sven.
Dessa söndagar har man också musikinslag som alltid äger rum klockan 15. Det kan vara olika trubadurer, spelemän och spelekvinnor. En av dem är Sven Alm och hittills kan konstateras att det är han och hans grupp av musikanter som har inlett varje säsong.
Föreningens ändamål har genom åren varit att 1. Rädda huset, 2. Rusta upp och bevara huset, 3. Visa huset och sprida kunskap om det och Ture Malmgren, 4. Att genomföra aktiviter av olika slag i huset.
– Våra första visningar hade vi redan innan vi hade gjort något åt huset, berättar Sven Alm.
Därefter har det dock blivit mycket arbete. Ny plåt har lagts på taket, fasader och fönster har målats, hela det gamla elsystemet har byggts ut, inomhus är det mycket som är original utan att man behövt göra något åt det.
– Däremot har vi låtit restaurera takmålningarna som gjorts av en berömd konstnär från Uddevalla, Victor Andrén, och för det arbetet fick vi ekonomiskt stöd från riksantikvarieämbetet, berättar Sven.
Victor Andrén var ett stort namn i konstnärskretsar och umgicks med Anders Zorn, Carl Larsson och övriga kända konstnärer på den tiden. Han spelade luta och blev avporträtterad med en sådan i hand av Anders Zorn.
– Han har gjort takmålningar i Kungliga Operan, i Spegelsalen på Grand Hotel och i Gustaf Vasa kyrka, säger Sven Alm.