Fr v Studio 32, gamla Museet och Frideborg skall rustas upp och bli nya arenor för bland annat scenkonst av olika slag. Foto: Göran Nyberg

Fler kreativa ytor på Kulturstråket

Uddevalla satsar på fler kreativa mötesplatser i anrika lokaler

Igår 21:00 Som Tidningen Västsverige tidigare rapporterat om flyttar Studio 32 in i Folkets hus för en period. Detta då renoveringen av tre byggnader vid Kungsgatan renoveras och ger plats för nya mötesplatser för kreativ kulturverksamhet.

Det är byggnaderna Frideborg, Lotcen och Studio 32 som varsamt ska renoveras och det hela planeras att vara klart för invigning hösten 2026.
– Vi kommer att varsamt renovera lokalerna och bevara kulturhistoriska detaljer, säger Jienny Gillerstedt, från kultur- och fritidsförvaltningen som tillsammans med Anders Emilsson och Sandra Ingman från samhällsbyggnadsförvaltningen är projektledare.
Frideborg kommer att bli ett arrangörshus där föreningar och andra kan hyra in sig för att sätta upp föreställningar och konserter.
Teaterföreningen Studio 32 kommer att flytta tillbaka in i den gamla tändsticksfabrikens kontor, där de huserat i närmare 50 år, när allt är klart. Då kommer det att finnas fler kreativa ytor med mer tillgängliga replokaler och teatersalongen görs mer tillgänglig. I det gamla museet huserar Lotcen som blir ett skapandehus och ett nav för Uddevallas ideella kulturliv och föreningslivet.
– Vi vill göra det möjligt för fler att engagera, arrangera och aktivera sig i olika konstformer, säger Jienny Gillerstedt.
Det kommer att finnas ett galleri där lokala konstnärer kan ställa ut, likt galleri Vitt brus som i dag finns i Stadsbibliotekets lokaler. Uddevallas varvs- och industrihistoriska förening blir kvar och det kommer att göras utställningar om stadens historia.
– På gården blir det en ny musiklokal och vi kommer även att knyta samman de tre lokalerna genom en inglasad restaurang på innergården.

Gymnasieelever har fått vara med
I planeringen av det nya Kulturstråket har man tagit intryck från Uddevallas invånare.
– Uddevallas gymnasieskola har varit delaktiga i planeringen och just nu pratar vi med kommunens föreningar i en föreningsturné som vi genomför. Vi har också ett projekt med ungdomar från årskurs 8 till sista året på gymnasiet och som kallas Game changer, de har också varit delaktiga i planeringen, säger Jienny.
Meningen är att lokalerna ska vara tillgängliga för alla och att det inte ska finnas, nästan, några gränser för de kreativa uttryck som kan ta plats.
– Vill någon hålla en konsert så får de det, eller en teaterföreställning eller en utställningen om fotbollens historia i kommunen, säger hon.
Jienny Gillerstedt poängterar också att det handlar om att bevara historiskt värdefulla byggnader.
– Vi river ingenting för att bygga nytt utan vi renoverar och bevarar. De här husen är viktiga för Uddevallas identitet och får nu bli en del av fler människors vardag igen.

Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Nyhetsarkiv