– Vi har tidigare haft tjänsten upphandlad och de senaste åren har vi haft avtal med Tanum Turist som är en ekonomisk förening. Nu har det avtalet löpt ut och då väljer vi att sköta besöksnäringen internt, säger Tove Nordhvalen, näringslivsutvecklare på kommunen.
I samband med det har man också köpt den bod i Fjällbacka som använts som turistinformation på olika vis i alla år.
– Det är precis som det låter, en bod där det har bedrivits turistinformation eller turistisk verksamhet i olika former genom åren. Vi kommer att fortsätta att använda den på samma vis, säger Nordhvalen.
Allt fler kommuner sköter turismen själva
Det är flera kommuner i Bohuslän som valt att ta över ansvaret för besöksnäringen, bland andra Tjörn, Stenungsund, Strömstad och nu också Tanum.
– Det är många platser som gör så här av olika anledningar.
Förhoppningsvis ska de som väljer att besöka Tanum inte märka någon skillnad. Budgeten är densamma som tidigare men personalresurserna tas från flera avdelningar i kommunen.
– Huvudansvaret för besöksnäringen ligger på oss på näringslivsenheten där vi tillsammans med Kundcenter jobbar med frågorna. Inom kort kommer vi att lansera en plattform för marknadsföringen av kommunens utbud av bo, äta och göra för både invånare och besökare.
En viktig näring för kommunen
2024 hade Tanums kommun cirka 500 000 gästnätter och 75 procent av dessa är campinggäster som kommer under sommarhalvåret. Besöksnäringen är en betydelsefull resurs när det kommer till att skapa jobb i kommunen. Många ungdomar hittar sina första jobb inom besöksnäringen med säsongsanställningar på restauranger, boenden och dylikt. Fler ungdomar, lågutbildade och utrikesfödda finns i besöksnäringen än i jämförbara branscher. Besöksnäringen är en inkluderande näring med låga trösklar.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!