Så här skriver ekonomifakta på sin hemsida:
”USA har haft underskott i bytesbalansen sedan början av 1990-talet. Åren innan finanskrisen 2008-2009 var underskotten stora. Det finns många förklaringar till det amerikanska underskottet i bytesbalansen, till exempel ett lågt offentligt sparande, ett lågt sparande i hushållssektorn och mycket utländskt kapital som har investerats i USA.
Om man har ett underskott i bytesbalansen använder landet mer resurser än det producerar. Det betyder att underskott leder till en ökad utlandsskuld. Om underskotten blir långvariga uppstår därför normalt sett problem som förr eller senare måste korrigeras genom att underskotten vänds till överskott.”
Vi matas nu varje dag med artiklar och diskussioner och kommentar från både journalister och makthavare om den massiva tullintroduktionen som Donald Trump har gjort. Kritiken är förödande och han framställs som okunnig och farlig och som en som sätter hela världsekonomin och allas vår välfärd i fara.
Samtidigt borde det vara allmänt känt att USA under väldigt många år dragits med underskott i bytesbalansen mot omvärlden. Man har alltså handlat varor och tjänster för större belopp utomlands än man USA självt har exporterat.
I media framställs åtgärden mer som ett sätt att plocka hem jobb utomlandsifrån genom att det skall bli billigare att producera varorna i USA än att importera dem. Så är det ju också.
Det var framför allt det Donald Trump lyfte fram i valrörelsen. Nämligen att blåsa liv i de avsomnade gruv- och industriorter som dött sotöden i det som kallas globaliseringen och som skapat grogrund för den missnöjespolitik som Donald Trump har vunnit valet på.
För dessa väljare som inte har nationalekonomi som sitt stora intresse eller kunskapsområde väljer presidenten ett språkbruk när han beskriver anledningen till att tullarna införs som närmast kan liknas vid barnspråk. Men istället för att säga att de andra länderna säljer mer varor och tjänster till oss än vad de köper av oss, vilket gör att vi förlorar jobb och får en negativ bytesbalans säger han att ”de här länder är elaka mot oss och de behandlar oss illa”.
I rutan här intill beskrivs den situation som USA befinner sig i och som gör att de närmar sig bankrutt inom ett antal år. Det som Donald Trump nu gör är därför ett sätt att försöka göra något åt bytesbalansunderskottet, vilket är helt nödvändigt, och samtidigt kan ha göra sin befolkning lite mer positiv till detta när det visar sig innebära att en del varor blir dyrare, genom att säga att det är för att skapa mer jobb.
Och det är ju det det är. Det är ett sätt att skapa mer jobb. Det är också ett sätt som möjligtvis också kan fungera i ett stort land som USA. För ett litet land som Sverige som byggt upp sin välstånd på att sälja mer varor på export än vi importerar, är det naturligtvis inte bra.
Oförståelsen, eller i varje fall oviljan att prata om detta amerikanska dilemma, med skenande både budgetunderskott och bytesbalansunderskott och statsskuld finner jag ganska irriterande. Men det är ju så, genom sina ständiga bytesbalansunderskott har USA fungerat som världsekonomins draglok.
Det vore intressant att i stället få höra en seriös diskussion hur USA på något annat sätt skulle gå till väga för att få bort sitt underskott i handelsbalansen. Eller varför det inte är nödvändigt över huvud taget.