Den siste ordföranden i hingstföreningen, Göran Rohdén, med hans egna hingst Bozz, som varit inlånad till föreningen. Foto: Privat

108-årig insats för aveln

Orusts Hingstförening har lagts ned

Igår 07:00 Orusts Hingstförening har verkat under 108 år för att tillgodose behovet av goda nordsvenska hingstar för den lokala aveln. Nu läggs föreningen ned.
– Det behov som en gång fanns av föreningen finns inte längre, säger Göran Rohdén, sista ordföranden av fyra i föreningens historia.

Det var 1916 som Orusts Hingstförening bildades. Skälet var att man ville se till att det fanns hingstar i närområdet för alla de stoägare som fanns där på den tiden. För god representation bestämdes i stadgarna att en styrelseledamot och en ersättare från var och en av Orusts sju kyrksocknar skulle vara representerade i styrelsen.
– Då på den tiden körde man eller gick med sitt sto till hingsten. Det var viktigt med närheten. I dag lastar man stoet på hästtransport och åker till en hingst, vare sig det är nära eller långa sträckor, säger Göran Rohdén.
En annan viktig faktor som spelat in i beslutet att lägga ned hingstföreningen är att antalet betäckningar inom den nordsvenska aveln har minskat drastiskt. Kjell Olsson i Köperöd i Uddevalla kommun har länge varit engagerad i den nordsvenska aveln och han berättar att 2004 betäcktes 100 nordsvenska ston i Bohuslän, 2014 var det 45 och förra året 26. Av dem betäcktes 16 ston med bohuslänska hingstar.
– Det är mycket oroande för den nordsvenska rasen på lång sikt, säger Kjell Olsson.

Hingstföreningen har spelat en stor roll
Han berättar att Orusts Hingstförening under åren haft väldigt stor betydelse för utvecklingen av den nordsvenska hästen framför allt i Bohuslän men även varit viktig i ett nationellt perspektiv.
– Inte minst har man aktivt fört in norska dölehingstar av god kvalitet i aveln. Intressant att notera är att föreningens första egna hingst, Scott, köptes in från Norge, och att den sista man ägde, Zultan, såldes dit, berättar Kjell Olsson.
Sammanlagt har Orusts hingstförening genom åren haft 20 egna hingstar och dessutom 20 som man lånat in. Göran Rohdén framhåller att en viktig del i Hingstföreningens verksamhet var att få in nytt blod i den lokala aveln.
– Ofta har föreningen lånat in bra hingstar som stått till tjänst under 2-3 år och därefter fyllt på med någon annan, säger han.

Hingsten Scott
Om man ber Kjell Olsson lyfta fram några hingstar han framför allt tänker på när det gäller verksamheten i Orusts hingstförening nämner han direkt Scott, den första hingsten, som verkade från 1916 till 1929. Från 1920 var han stationerad på Ileberg och sedan han dog 1930 ligger han begravd där.
– Man ser hans namn fortfarande i härstamningen på nu levande hästar, säger Kjell Olsson.
Scott tog emot väldigt många ston under sina år i aveln och hingstföreningen fick bland annat pris för hans insatser på Industri- och hantverksutställningen i Uddevalla 1928. Kjell Olsson tillägger att en nordsvenska rasen i stort är uppbyggd genom att man tog in hingstar från Norge och avlade på den gamla svenska lanthästen.

Fler betydelsefulla hingstar
En annan hingst som Kjell nämner är Åtvid som köptes från den dåvarande nordsvenska nationella avelsstationen Wången, men som fick ett tragiskt och brådstörtat slut.
– Det var en mycket bra hingst med för rasen viktig härstamning med den berömda hingsten Uno om den förts vidare. Men tyvärr avled han för tidigt, säger Kjell Olsson.
Åtvid köptes 1975 och omkom i en brand efter ett åsknedslag 1980. Eko var en annan hingst som Kjell nämner. Han blev A-premierad och var verksam i föreningen 1957-1964. Ynar, Zultan, Moklompen, Center och Sand är andra som gjort stora avtryck i den bohuslänska nordsvenska aveln.
Roland Arvidsson i Kavlanda har varit mycket aktiv som hingsthållare i föreningen. Han hade Moklompen hos sig och fick efter honom den godkända hingsten Björkhagens Modig som senare såldes till Norge.

Göran Rohdén – föreningens sista ordförande
Första ordföranden i föreningen hette Hjalmar Eriksson, som innehade posten i 31 år. Nästa ordförande blev Alf Abrahamsson, som fick förtroendet 1947. Han var ordförande i 18 år. 1965 väljs Gunnar Berntsson som den tredje ordföranden i hingstföreningen och verkar som sådan i 32 år till 1997. Då väljs föreningens fjärde ordförande in, Göran Rohdén som också blir den sista efter 27 år på posten. Göran Rohdén blir också den första ordföranden som också varit hingsthållare för föreningen, senast med den egna uppfödningen Bozz.

Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv