Närvarande kommittéledamöter på plats vid jubileumsfirandet på Dalslands sjukhus. Fr v Stig Bertilsson, Maj-Lis Svensson, Jerker Johansson, Sven-Rune Svensson, Stig Johansson, Ann-Britt Danielsson, Roland Hesselroth, Leif Johansson, Sune Jakobsson, Stig Karlsson och Ove Jansson. Foto: Göran Nyberg

50 års kamp för sjukhuset

Kommittén för Dalslands sjukhus hyllades

2024-09-12 Åren går men Sjukhuskommittén består. Liksom Jerker Johansson i ledningen. 7:e september fyllde Kommittén för Dalslands sjukhus 50 år och för 50 år sedan stod Jerker Johansson vid rådhuset i Bäckefors och demonstrerade mot förslaget att lägga ned BB.

Många beslut har gått emot det som förr hette Bäckefors lasarett och som vid det tillfället också skulle få ett nytt namn, Dalslands Sjukhus. Men Kommittén för Dalslands Sjukhus har kämpat för att sjukhuset skall finnas kvar och idag bedrivs det nära specialiserad vård på sjukhuset i regi av NU-sjukvården. Här finns också dagöppen jourcentral.

–Det finns också beslut om att upphandla nära specialiserad vård i en entreprenad som skall starta första januari 2026, berättade Jerker Johansson vid en presskonferens i samband med sjukhuskommitténs möte på Dalslands Sjukhus den 4 september.

Han framhöll att en huvudfråga för kommitténs fortsatta arbete är att också få igång verksamhet med den rehabbassäng som i dag väntar på att någon verksamhet skall ta den i bruk.

–Vi önskar att kringliggande kommuner tar ett ansvar för att kunna erbjuda sina invånare den möjlighet som en rehabbassäng innebär, sa han bland annat.

Kommittén för Dalslands sjukhus är en löst sammansatt grupp där Jerker Johansson i tidernas begynnelse valdes till ordförande och någon annan har man på de här 50 åren inte valt.

Den gången på torget i Bäckefors var en nationellt känd radioprofil…

Läs hela artikeln! Köp ett lösnummer av Tidningen Västsverige! Psst… du vet väl att tidningen finns både som papperstidning och digitalt?

 

Publicerad: Uppdaterad:
Göran Nyberg,
Nyhetsarkiv