Genom att minska metanutsläppen och återställa naturliga ekosystem bidrar vi till ett mer hållbart och livskraftigt Västsverige. Metanutsläpp har varit en viktig fråga på det senaste klimattoppmötet COP29. Metan är en mycket stark växthusgas som står för en tredjedel av planetens uppvärmning, och kor står för de enskilt största metanutsläppen. Detta understryker den akuta nödvändigheten av att omvärdera djurindustrins roll i klimatkrisen.
Enligt FN:s miljöprogram kan de globala metanutsläppen minskas med upp till 45 procent till 2030. Utan dessa minskningar riskerar vi ytterligare 0,3°C global uppvärmning fram till 2045, med allvarliga följder som mer översvämningar, torka och extremväder.
Danmark går i täten med den banbrytande överenskommelsen Den Grønne Trepart, som innebär att landet inför världens första koldioxidskatt på djurproduktion – en köttskatt – samtidigt som man satsar på rewilding.
När jordbruksmark omvandlas till skog och natur samt investeringar görs i hållbar växtbaserad matproduktion förenar Danmark ambitiösa klimatmål med fortsatt ekonomisk utveckling. Detta är ett historiskt kliv för naturen och den biologiska mångfalden då hela 10 procent av landets yta återställs till natur och skog.
Sverige, med sina stora arealer och ett animaliefokuserat jordbruk, vinner på att följa Danmarks exempel. Enligt RISE Klimatdatabas orsakar svenskt nötkött hela 70 gånger mer växthusgaser än bönor. En återställning av naturliga ekosystem förbättrar klimat och miljö samtidigt som det skapar möjligheter för ekoturism och rekreation.
En köttskatt i Sverige kombinerad med rewilding är ett effektivt verktyg för att minska metanutsläppen och stärka den biologiska mångfalden. Det vore mycket bra för Västsverige.
Linda Lindström och Jonas Norberg, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem