Innanför Kalvsund ligger Framnäs där K6:orna, den första entypsbåten av kostertyp, har en reserveriad Dansbanan byggdes nere i Smutta där danssugna besättningar kunde lägga till längs berget vid vattnet. Foto: SS Frams arkiv plats på Framnäs. Foto: Göran Nyberg

Arbetargrabbarna bildade segelsällskap

Sedan byggde man i SS Fram sin egen anläggning på Framnäs

Igår 20:54 Det anrika Segelsällskapet Fram bildades på Svinholmarna utanför Långedrag i Göteborg 1896.

– Det var arbetargrabbar som på den tiden fått mer fritid och tagit över gamla bruksbåtar, berättar Lennart Börjesson från SS Fram, som sedan 1930 har sin fasta punkt på Framnäs på Björkö i Göteborgs norra skärgård.

På väg med båt från Göteborg och norrut i Bohuslän går en populär farled i sundet mellan södra änden på Björkö och ön som heter Kalven, med sin lilla samhällsbildning som heter Kalvsund. När man går in i sundet söderifrån ser man om styrbord en anläggning med båthamn, kajer, kajskjul och annat som hör hamnar till. Om man höjer blickan kan man dessutom få syn på en grön byggnad på ett bergskrön, en rotunda med fönstren ut mot horisonten. Nere innanför en kajpir sticker ett antal trämaster upp.

– Hit kom föreningen 1930. Då hade man letat några år efter ett ställe att ha en lokal på, berättar Lennart Börjesson, sekreterare och tidigare ordförande i 16 år i föreningen.

Fastigheten man tog över hette Tommetaska i Björkö Sörgård. Namnet kändes inte speciellt lockande som namn på föreningens anläggning och det slumpade sig så lyckligt att området strax norr om fastigheten faktiskt var benämnt Framnäs och då var det ett självklart namnval i stället. Lennart är en av flera i sin generation framare som tillbringat somrarna un- der sin uppväxt på Framnäs.

Engagerad

– Pappa Erik Börjesson var mycket engagerad i föreningen och vi hade både båt och sommarboende här som många andra. Det var speciellt och väldigt omodernt på alla sätt. Mjölk och bröd rodde vi över och handlade på Kalvsund när affären där fått påfyllning, berättar han.

Den fastighet som föreningen tillträdde 1930 hade tidigare använts för…

Läs hela artikeln och se alla bilder på torsdagar i Tidningen Västsverige

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv