Under året har Bohusläns museum successivt berättat för besökarna om hur människor i Bohuslän levt sedan Stenåldern fram till nutid. De har utgått från samma tio epoker som Sveriges Televisions TV-serie ”Historien om Sverige” och låtit karaktärer från olika tid och rum få mötas och ”kulturkrocka” med varandra, tillexempel en vikingaprinsessa som får träffa en nutida föräldraledig ”latte” pappa.
Utställningarna som berättat om Bohuslän på ett kultur- och naturhistoriskt sätt har bestått av föremål och filmer, men också aktiviteter och föreläsningar. När året nu börjar gå mot sitt slut blev det dags för vad museets formgivare Pia Hansson kallar för ”The Grand Finale”. En julmarknad på gammaldags vis med dansuppvisning, musikunderhållning, bronsålders-yoga och föreläsningar som sammanfattade de 14 000 åren som passerat.
Musikunderhållningen bestod av bandet med namnet ”Tidlösa” som gick omkring på marknaden spelandes på nutida låten ”Din tid kommer” av Håkan Hellström och äldre musiktradition i form av mungipa och nyckelharpa i samma framförande.
–Det har varit otroligt roligt, att både få se ett tuggummi från stenåldern och guldfynd som hittats inte långt härifrån. Man upptäcker att historien inte är statisk utan att den hela tiden förändras utifrån vad vi upptäcker och man får tänka annorlunda. Österrödskvinnan är så spännande och varvsnedläggningen, trädkramare samt Kynnefjäll är några saker som ingår i just bohuslänsk historia, säger museets formgivare Pia Hansson.
Pia tillägger att Bohusläns historia faller mellan stolarna när man pratar om Sveriges historia, mycket för att Bohuslän tillhört andra länder.
Hon berättar att Bohusläns museum aldrig haft en marknad i hela huset på detta vis. Med på marknaden fanns 15 stycken utställare med mathantverk och slöjdade föremål till försäljning.
En av dem var Knut Östgård som täljer bestick och skålar av björkträ. Han berättar att skedarna har en rak tipp istället för den klassiska böjda för att kunna nå ner och få ut de sista ur exempelvis marmeladburken. Han får till den släta ytan på besticken och skålarna med täljkniv och skedkniv.
–Jag grovskär föremålet, torkar det i två dygn och sedan efterskär jag och så använder jag inget sandpapper för det är sandkorn som river ytan och då får du fiberresning. I fibern vill mat och annat fastna. Med kniven får jag ingen fiberresning eftersom kniven är superskarp och skär av fibern.
–Jag har alltid hållit på med det här, även när jag var liten så jobbade jag med trä, säger Knut som kommer i från norra Norge men bor i Lerum.
Hannah Stening är också en av helgens utställare. Hannah har tagit tjänstledigt för att steg för steg kunna utveckla sin dröm om en 2000 kvadratmeter stor grönsaksodling hemma i Hamburgsund. Hittills har det gått bra och just nu har hon 800 kvadratmeter utanför huset med alla sorters grönsaker. Hon använder sig av en metod som heter ”No dig” som innebär att man inte gräver eller plöjer med maskiner utan gräver för hand och endast tillför sådant som redan finns, som skörderester och kompost. Dagen till ära har hon tagit med sig morötter, färska kryddor, potatis och grönkål till marknaden.
–Med grönkål kan man göra så mycket. Förutom pajer och sallader är det gott att göra en pasta med olivolja, pinjenötter och grädde. Toppen på grönkålen är dessutom extra vacker att ha framme på jul.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!