I två decennier har brodöserna gestaltat Kungälvs historia på linnebitar som de satt ihop till bonader som berättar om varsin historisk viktig epok.
– Vi har träffats 12-13 brodöser i församlingshemmet. Vi drack kaffe, sydde och drack kaffe igen, berättar Git Andersson, som fungerat som spindeln som sytt ihop alla bitar i broderinätet.
Pilgrimstapeten
Med inspiration från den 40 meter långa Pilgrimstapeten som i sin tur är inspirerad av Bayeuxtapeten, skapad av kvinnor i Normandie på 1000-talet, fick Gunilla Fransson idén. Hennes idé var att också bildsätta Kungälvs historia på liknande sätt. Hon tog hjälp av konstnären Birgitta Arkenback samt föreningen Kungälvs Musei Vänner.
Sagt och gjort så målade Birgitta Arkenback skisser och brodöserna satte igång att brodera med fri teknik.
Alla har de haft var sin kvadrat linnetyg uppspänt i en ram där de broderat en bildruta ur tiden som varit. Rutorna har satts ihop till magnifika bonader, där varje bonad tagit minst ett och ett halvt år att färdigställa.
Brodöserna Marie Axelsson, Ingvor Larsson och Git Andersson berättar att det uppkommit en del diskussioner i skapandeprocessen.
Fikade
– Vi satt mellan klockan 13 och 16 två gånger i månaden. Vi fikade och diskuterade och sen gick var och en och fortsatte själv hemma. Birgitta jobbade extra som bildlärare så hon sa till dem som fick göra om. Det var rena skolklassen, berättar Git.
—Vi kritiserar varandra, vad som är bra och inte bra. Ibland fick man sprätta upp. Vi diskuterar färgval och kollar så att en häst ser ut som en häst, säger Marie Axelsson och skrattar.
– Vi kände inte varann från början, säger Git.
Kungälvsbor
– Vi är ju alla Kungälvsbor, då känner man väl varandra, säger Marie och ler.
Kungälvsbroderiet på Mimers kulturhus är början för den nystartade föreningen Kulturarv Kungälv. Föreningen Kungälvs MusieVänner går ihop med Föreningen gamla Kungälv samt Kungälvs fornminnes- och hembygdsförening.
– Det är svårt att fylla en styrelse och folk blir äldre så vi har tyckt att vi borde bilda en förening där alla verkar tillsammans. Det är en lång process men nu är vi framme. Vi ska vårda det vi har, samla grejer och utveckla arbetet med historien, berättar ordförande Lars-Olof Olsson.
– Nu är vi tre starka föreningar som gått ihop och vill ha ett museum, understryker Ingvor Larsson.