3 000 personer medverkade på en Västsvensk demonstration för situationen i Gaza och Libanon. Foto: Josephine Jonäng

Demonstrationer i Västsverige för Gaza

3 000 deltagare i senaste manifestationen i Göteborg

Igår 02:47 Runt om i Västsverige har det under ett års tid pågått demonstrationer för att uppmärksamma den humanitära katastrofen i Mellanöstern. Läkare Utan Gränser som varit och är på plats säger att ett stort problem är att den humanitära hjälpen inte kommer fram.

Den 7 oktober förra året attackerade terrororganisationen Hamas Israel då 1 195 israeler dog och 251 togs som gisslan, man tror att cirka 100 gisslan är kvar i Gaza. Sedan dess har Israel utfört militära attacker mot Gaza där 41 500 palestinier dödats.

Under det senaste året har tusentals människor samlats runt om i Sverige för att visa sitt stöd åt folket i Gaza och den senaste tiden även för folket i Libanon. I Västsverige har det varje vecka anordnats demonstrationer i Göteborg och Borås samt regelbundet också i Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Åmål, Ulricehamn och Alingsås.

I en frågestund på SVT:s hemsida den 7 oktober 2024 svarar Läkare utan gränsers kommunikationschef Frida Lagerholm på vad deras hjälparbetare samt hon själv har upplevt på plats i Gaza och på Västbanken.

Hjälparbetare

Frida Lagerholm skriver att ungefär 300 hjälparbetare har dödats i Gaza sedan attackerna började och att det är fler än i någon annan konflikt i modern tid. Lagerholm berättar att hennes team attackerats trots…

Läs hela artikeln och se fler bilder i nummer 42 av Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv