Projektet som ägs av Tapajos, har rönt stor uppmärksamhet, både för sin höjd och den centrala placeringen nära järnvägen. Tapajos som initierat idén med VDn Emil Simon och projektledare Alexander Nordin i spetsen, berättar om deras vision och utmaningar de mött under projektets gång.
Fantastiskt läge
När man frågar Alexander Nordin, som varit med och drivit projektet framåt, varför de valde denna plats svarar han att det är ett bra område för deras planer med bostäder och verksamheter.
–Det är ett helt fantastiskt läge och mitt i centrum. Och med det nya resecentrum som förhoppningsvis kommer dyka upp där inom kort blir det ännu bättre.
Platsen, som också ligger nära centralstationen, innebär dock vissa utmaningar, särskilt när det gäller ljud och buller.
– Det har varit en del utmaningar med ljud och buller i och med att det ligger väldigt centralt och nära järnvägen. Vi har hittat lite olika lösningar som vi har med oss när vi går vidare till bygglovs-skedet, förklarar Alexander.
Bland dessa lösningar nämner han bullerplank, inglasade balkonger och en fasad som tål det centrala läget.
Ett landmärke för Uddevalla
Emil Simon, VD och ägare till Tapajos, förklarar att själva idén till projektet växte fram för över fyra år sedan. Det som gör projektet unikt är den planerade höjden på 52 meter. Att byggnaden skulle synas var något som de använde i sin första pitch för projektet berättar Emil och Alexander.
– Först och främst blir det Uddevallas högsta byggnad, så det blir unikt i sig, ett landmärke. I och med att resecentrum är planerat där, datum för det är ju inte satt än, men då blev vår pitch att byggnaden blir det första man ser i Uddevalla och även det sista man ser när man lämnar Uddevalla.
Projektet är också en del av en vision för att förtäta staden och skapa bättre infrastruktur, något som Emil och Alexander ser som viktigt för framtiden.
Var det meningen att det skulle bli Uddevallas högsta byggnad?
– Det växte fram, det var inte målet i sig att det skulle bli Uddevallas högsta byggnad. När vi diskuterade och räknade på vad vi byggandstekniskt kunde bygga och sedan att Uddevalla är i behov av förtätning så såg vi detta som ett ypperligt tillfälle att göra det. På en plats där vi även kan bygga på höjden och följa lite mer internationell standard. Förtäta staden är bra för miljön, staden och infrastrukturen, säger Emil.
Alexander Nordin berättar att det även finns planer på en utsiktsplats.
–Något som känns unikt för denna byggnaden är att det kommer bli någon form av utsiktsplats högst upp för de boende. Det kommer vara en trevlig grej, om den även blir för allmänheten vet vi inte riktigt ännu.
Trots dessa utmaningarna med att bygga i centrum har projektet fått ett varmt välkomnande från Uddevalla kommun. Emil Simon är positiv till samarbetet med kommunen.
– Kommunen har varit väldigt positiva och bra hela vägen, sedan hur det än är så ska det alltid bakas och vridas åt alla håll. Man har varit optimistiska hela vägen så det tycker vi är jätteroligt.
Nästa steg
Med detaljplanen godkänd sedan början på december väntar nu det svåraste steget: att hitta rätt tidpunkt att börja bygga.
– Vi vill komma igång så fort som möjligt. Marknaden ska vara redo för det vi vill göra, det vill säga BRFer och verksamheter. Där har vi en bit kvar så att marknaden hinner återhämta sig och vara redo för den mängden och det priset såklart. Projektet kommer att innehålla bostäder, främst i form av bostadsrättsföreningar, men även verksamheter i bottenvåningarna är en del av visionen, förklarar Emil Simon.
– Det är en liten milstolpe för oss. Göteborg var snabba med det och då är det kul att gå i samma fotspår och även bygga på höjden omkring Göteborg. Vi har inget mer konkret i närområdet just nu men vi har en samarbetspartner som håller på med något liknande i Kungälv, utan att nämna för mycket. Vart man än bygger högt så blir det ett landmärke. Det är alltid kul att vara delaktig i ett landmärke.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!