I Sverige måste du vara 18 år för att köpa eller använda utomhusfyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge utomhusfyrverkerier till en person som är yngre än 18 år. I många kommuner finns dessutom lokala föreskrifter som reglerar var man får lov att använda utomhusfyrverkerier. Här är en sammanställning av vad som gäller i Bohusläns kommuner.
Strömstad
Tillstånd av Polismyndigheten krävs för att använda pyrotekniska varor på följande offentliga platser: Torget, Strandpromenaden och Skeppsbroplatsen. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor inom ett avstånd om 200 meter från tomtgräns till följande vårdinrättningar och särskilda boenden: Fastigheten Pilen 5 (före detta Strömstads sjukhus), Jägaren (Spinnaren 16), Beatebergsgården (Hjältsgård 6:82), Össbygården (Össby 1:49), Solbogården (Löparen 1) och Opalen (Kristallen 1), Löpargatan (Längdhopparen 1), Skomakaren (skomakaren 1) och Spinnaren (Spinnaren 16).
Sotenäs
Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor inom markerat område i Hovenäset, Smögen, Malmön och Hunnebostrand enligt anvisningar på kommunens hemsida. Inom kommunens övriga områden är det förbjudet att utan polismyndighetens tillstånd använda pyrotekniska varor på andra tider än nyårsafton, påskafton samt valborgsmässoafton mellan klockan 16:00 och 03:00 påföljande dag. Det är förbjudet att utan polismyndighetens tillstånd använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från närmaste del av byggnad tillhörande Kvarnbergshemmet, Hunnebohemmet och Bankeberg.
Tanum
Raketer och fyrverkerier får inte användas på samtliga platser som är eller jämställs med offentlig plats.
Lysekil
I Lysekils kommun krävs, även vid nyår, tillstånd för att avfyra fyrverkerier på Kungstorget, Rosvikstorg, och i Stadsparken.
Uddevalla
I Uddevalla kommun är det förbjudet att avfyra fyrverkerier i centrum (centrum avgränsas av Lagerbergsgatan i norr, Östergatan i öster, Asplundsgatan i söder och Västerlånggatan/Göteborgsvägen i väster), det är även förbjudet att avfyra fyrverkerier inom 200 meter från Uddevalla sjukhus och samtliga äldreboenden. Tillstånd av polismyndigheten krävs alltid för att få använda fyrverkeri eller andra pyrotekniska varor inom Uddevallas tätorter: Hogstorp, Fagerhult, Uddevalla, Smedseröd, Kurveröd, Lanesund & Överby, Utby, Sundstrand, Ammenäs, Kristevik och Sundsandvik, Sjöskogen och Strand, Strandskogen, Restenäs och Ulvesund samt Ljungskile, vid alla tidpunkter utom mellan klockan 15:00 till därpå följande dag klockan 01:00 under helgaftnarna påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton.
Stenungsund
Det finns inget generellt krav på tillstånd för att använda fyrverkerier. Om det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas ska du enligt ordningslagen söka tillstånd hos polisen.
Tjörn
Inga lokala föreskrifter
Orust
Med omtanke om våra äldre, det inte är tillåtet att använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor närmare än 200 meter från våra äldreboenden.
Kungälv
Tillstånd för fyrverkerier och andra pyrotekniska varor krävs inte klockan 17.00 på påskafton till klockan 01.00 på påskdagen samt klockan 17.00 på nyårsafton till klockan 01.00 på nyårsdagen. Gäller inom detaljplanelagt område. Det är aldrig tillåtet att använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor vid sjukhuset eller vid kommunens vård- och omsorgsboenden.
Munkedal
Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor inom områden med sammanhållen bebyggelse i tätorterna Munkedal, Dingle, Hällevadsholm och Hedekas utom mellan kl 15.00 och påföljande dag 01.00 under helgaftnarna påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton.
Mer information finns på respektive kommuns hemsida samt hos Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!