Läs Karl-Eric Magnussons bästa ekonomitips inför deklarationen. Foto: Stockbild Canva

EKONOMIKRÖNIKA: Dags betala skatt för att slippa hög ränta

Tidig planering för deklarationen lönar sig

2025-02-12 Deklarationsdags igen. För många, kanske de flesta, är det bara att godkänna och vänta på kvarskatt eller återbäring. Men det kan vara lönsamt att redan nu passa på att sänka slutskatten genom att utnyttja reglerna. Här är några tips.

Förr var tidningarna fyllda med tips om hur man skulle utnyttja avdrag maximalt, kolla aktieförsäljningar och flytta kapital. Numera har de flesta aktieaffärer flyttat till ISK och därmed försvann en omfattande källa till fel som oftast uppstått genom okunnighet. Det var de många felen som fick finansmarknadsministern att införa ISK där man bara kan handla utan att tänka på bokföring av affärerna.

Just när det gäller aktier och allt som hänt i en aktie så finns utmärkt information på Skatteverkets hemsida. Att hålla kolla på splittar och emissioner kan bli jobbigt för den som fortfarande har placeringar i depå. På hemsidan finns också datum man ska hålla reda på och vad man bör tänka på.

Dyrt vänta med extrainbetalning
Ett aktuellt datum är den 12 februari. Då ska extra inbetalning vara på skattekontot för den som räknar med kvarskatt över 30 000 kr och vill undvika kostnadsränta. Det är lätt att halka över denna nivå om man sålt aktier, sålt fastighet eller haft inkomster där för lågt skatteavdrag gjorts vid utbetalningstillfället. Pensioner är ett vanligt exempel där bara 30 procent dragits i skatt. Det räcker inte. ISK en annan källa till bekymmer. Där är inte skattefritt som många tror och då kan det blir obehagliga överraskningar i skattebeskedet. 

Den 2 mars är sista dag för att skaffa digital brevlåda. Med sådan får man deklarationen i förväg och kan snabba på handläggningen. Men det går givetvis fortfarande att deklarera på papper som förr. Många vill ha dessa deklarationer samlade i en pärm och spara dessa och underlagen i sju år.

Den 7 mars ska den digitala deklarationen finnas tillgänglig som PDF.

2 april är sista dag för att enbart godkänna deklarationen.

2 maj ska alla deklarationer vara inlämnade om man inte fått anstånd.

Översyn av ekonomin lönsamt

I samband med deklarationen kan det vara klokt att göra en översyn av sin ekonomi. Den populära ISK istället för traditionell depå är i normalfallet det bästa, men det är inte fel att kolla om de riktigt långsiktiga placeringarna ska vara där.  Den som sparat länge har en skatteskuld som skulle dränera kontot om den skulle betalas direkt. Kan vara värt att påminna om att skatten genom schablonregeln faller till 24 procent istället för 30 om vinsten överstiger 400 procent.  För den som sparat länge och haft god utveckling är denna procentnivå inte omöjlig att nå. Schablonregeln med 20 procent av försäljningspriset som anses som anskaffningspris är också en modell som passar för den som inte har koll på vad aktien kostat en gång i tiden och allt som hänt under innehavstiden.

Tiden är spararens bästa vän
Den som gör många affärer och försöker köpa och sälja vid rätt tillfälle bör också fundera över om taktiken är den bästa. Det är näst intill omöjligt att veta när toppar och dalar ger optimalt utfall och flera rapporter visar att längre innehav lönar sig. Anders Stenkrona, som är sparekonom på Nordea, påminner om att aktieförsäljningar när börsen toppar inte alltid är perfekt. Av 176 kurstoppar under 50 år har det lönat sig att stanna kvar på marknaden i åtta fall av tio eftersom börsen ett år senare stått högre. Som de framgångsrika spararna länge noterat är tiden investerarens bästa vän. Warren Buffett har myntat uttrycket att ”alla kan bli rika bara man inte har bråttom”. Denne man har fler kloka råd. Han påminner om att ett stort antal förmögenheter i världen har skapats genom att äga ett enda fantastiskt bolag. Slutsatsen bör alltså bli att välja få men rätt aktier och behålla dem.  Inte ovanligt att sparare har 70-80 eller fler. Bara fåtalet av dessa aktier har gett god avkastning. 

Balder till Uddevalla
Det framgångsrika fastighetsbolaget Balders fastighetschef Benny Ivarsson som numera bor på Smögen kommer till Uddevallas aktiesparare för lunchträff på Kärranäs tisdagen den 18 februari. Alla är välkomna meddelar ledningen.  Han kommer att ge några svar på frågan när och hur de sänkta räntorna får effekter på fastighetsbolagen. Balder ligger i framkant och blir spännande att höra hans prognoser. Start klockan 12.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv