Benny Ivarsson som numera bor på Smögen kommer att visa svart på vitt hur bolaget och branschen går vid ett lunchmöte med aktiespararna på Kärranäs kl 12.00. Mitt råd är att passa på tillfället att stämma av hur bolaget och branschen mår, skriver Karl-Eric Magnusson. Foto: Adobe stock/Pressbild

EKONOMIKRÖNIKA: Fastighetsbolaget Balder möter sparare i Uddevalla

Börsuppgång i sikte när räntor sjunker

Igår 11:47 Räntorna sjunker och fastighetsaktier blir åter heta för sparare. Balder hyllas av analytikerna som ett av de bästa bolagen i branschen.

 

 

Vid en aktiesparträff  i Uddevalla på tisdag väntas stort intresse när bolaget finns på plats.

Fastighetsbolagens chefer är sparsamma med utflykter numera och att Balders fastighetschef Benny Ivarsson nu ställer upp för att träffa spararna är mycket välkommet. Aktiespararnas lokalavdelning har nu omkring 700 medlemmar efter sammanslagning med Orust-Tjörn-Stenungsund.

Benny har lång erfarenhet av fastighetsaffärer och få kan branschen som han.
Den 24 november 2021 toppade aktien och den som varit med på hela resan från börsnoteringen 2005 kunde notera ett kurslyft på över 600 procent. Men även den som gått in senare har gjort en bra affär. 400 procent på tio år är ok för de flesta. 

Börstopp efter nyåret 2022

Börsen i sin helhet toppade strax efter nyår 2022 efter ett oerhört bra börsår med uppgångar på 50 procent eller mer. När inflation och räntor steg drabbades fastighetsbranschen hårt och även framgångsrika företag fick problem. Många har inte återhämtat sig ännu men sjunkande räntor ger ljus i tunneln. De stora fastighetsbolagen har ofta långa räntebindningar och därför tar det lite tid innan räntesänkningarna slår igenom i bokföringen.

Erik Selin som är huvudägare i Balder har gjort en fantastisk resa och började redan som ung att satsa på fastigheter. Ordförande i bolagets styrelse har tills nyligen varit Christina Rogestam, känd politiker och medlare bland annat.  

Den sparare som legat kvar med sina Balderaktier har hittills i år en uppgång på 21 procent och tidigare i år var uppgången kring 35 procent.

Benny Ivarsson som numera bor på Smögen kommer att visa svart på vitt hur bolaget och branschen går vid ett lunchmöte med aktiespararna på Kärranäs kl 12.00. Mitt råd är att passa på tillfället att stämma av hur bolaget och branschen mår. När vändningen slår igenom på allvar är just fastighetsbolagen för många mest intressanta men det gäller att sålla agnarna från vetet.

Den kände ”aktiestinsen” Lennart Israelsson blev över ett hundra år. Han började från noll och huvudsakligen med fastighetsaktier sparade ihop 160 miljoner. Hans portfölj skulle idag ha varit värd nästan en halv miljard. 

Skattefritt sparande i ISK

Dagarna rullar iväg och snart är det nyår.  Inför årsskiftet är läge att gå igenom sin portfölj, rensa ut och fylla på. Den som hänger med i svängarna har under senare tid fått uppleva en turbulens som sällan skådats. 

Intressant blir att se hur spararna reagerar på möjligheten att spara 150 000 kr helt skattefritt i ISK. Ingen skatt alls på värdeökningar och utdelningar. Syftet är att få fler att spara. 2026 höjs det skattefria beloppet till 300 000 kr. 

Kritikerna tycker att dessa ändringar gynnar de redan rika. Andra tycker att långsiktigt sparande i ISK är klokt.

Flera råd om hur mycket man bör spara har utdelats av ministrar och experter. En årslön som buffert var ett omdiskuterat råd på sin tid.

Spara eller slösa

Den som kollar tv-programmet Lyxfällan och undrar hur man kan hantera sin ekonomi så galet. Att äga sju bilar utan att ha körkort. Att resa till södern istället för att betala hyran eller sånna galna prioriteringar. 

Den som gör ett besök i butiken vid lönedags ser långa köer, inte minst utanför Systembolaget. Varför hanterar man sin ekonomi så illa?  Många som vill låna till bostadsköp vet inte vad ränta är borde leda till storsatsning på privatekonomi. 

Den kände investeraren Per B Börjesson har skrivit boken ”så kan alla bli miljonärer”. Suverän kurs som visar att sund hantering av små belopp just blir miljoner.  34 procent av befolkningen eller ca 2,7 miljoner sparare har mindre än 100 000 kronor i total förmögenhet.  Man har valt att spendera pengar på annat än sparande. Sen klagar dessa slösare på sin skrala ekonomi när pensionen närmar sig och gärna vill lägga beslag på de klokas sparmedel. 40 procent av befolkningen har mellan en och tio miljoner och 570 000 har över 10 miljoner sparade. Jag har skrivit många artiklar om fattiga som genom klokt sparande blivit mångmiljonärer. Inte alls omöjligt om man väljer spara. 

När nu ISK ska bli skattefritt upp till 300 000 kr så kan noteras att 888 218 svenskar har mer än så på ISK. De nya skattefria beloppen är ingen som helst dramatik utan ett utmärkt tillfälle för den som är ung eller rentav nyfödd att börja spara. Det är tiden som ger pengar konstaterar de som lyckats och en av dessa är Warren Buffett som är känd miljardär i USA och hela världen. Många svenskar följer hans råd och köper även aktier i hans bolag.

Häromdagen avslöjade en rapport att kvinnor  sparar mindre än män och halkar efter i förmögenhetsligan.  Orsaken skulle vara att fler män än kvinnor sparar och får kapitalinkomster.  Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Mikael Damberg kommenterade rapporten och önskar sig en radikal skatteomläggning.  Höjning av kapitalskatter och eventuell sänkning av skatt på arbete.  Vad innebär detta för spararna?  Ganska enkelt att höja skatten på ISK – det har man gjort förr.  Att minska incitamentet för långsiktigt sparande är inte lyckat i en tid då vi behöver stabilare privatekonomi.  Skulle vi får höjda bolåneräntor kan många sitta illa till utan ett sparat kapital. Inflationen är på väg ner men läget kan snabbt ändras.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Karl-Eric Magnusson,
Nyhetsarkiv