Ett av alla de foton man kommer att kunna ta del av under Benjamin Norskøvs utställning på Henåns bibliotek i februari. Foto: Benjamin Norskøv

EPA-traktorerna tar över Henåns bibliotek i februari

fredag Epa-traktorer är inte bara fordon, det har utvecklats till en kulturform. Det handlar bland annat om musikstilen epa-dunk och nu också fotokonst. Den dansksvenska fotografen Benjamin Norskøvs utställning EPA Sverige kan ses på Henåns bibliotek 8-27 februari.

Benjamin Norskøvs intresse för det svenska fenomenet med epa- och A-traktorer väcktes redan 2018 och 2019 hölls den allra första utställningen med EPA Sverige på Värmlands museum. Sedan dess har utställningen växt och den 8 februari är det dags för vernissage på Henåns bibliotek som gästas av utställningen under dryga två veckor. Men själv kommer Benjamin Norskøv inte att vara på plats.
– Det känns synd men jag har en bra orsak, jag ska bli pappa och det är för tätt inpå, säger han.

Över 200 möten
Benjamin Norskøv föddes i Sverige och flyttade till Danmark som nioåring och det är där han utbildat sig till fotojournalist.
– Jag var nyfiken på hur det är att vara ung i Sverige, säger han om hur EPA Sverige-projektet startade.
– Det här med epa- och A-traktorer var något helt nytt för mig men något som är helt normalt för svenskarna. Det var 2018 så då började jag resa till Sverige och träffa epa-traktorägare. Det har blivit många resor till olika ställen där jag fotograferat ungdomar. Det har blivit över 200 möten.
Han berättar att ha fascineras av hur kreativa ungdomarna är runt sina fordon. De lackar om, utrustar dem och gör dem personliga. Samtidigt är det ett fenomen som är unikt för Sverige.
– Att jag intresserade mig för traktorerna blev manifestationen mellan barn- och vuxenlivet. Det är en vuxenpryl som blir som en leksak. Den kan vara farlig men också unik.

En kort tid i livet
Benjamin var inledningsvis orolig att det skulle vara svårt att hitta ungdomar som ville ställa upp och bli fotograferade.
– Men jag hittade snabbt den första och sen spred det sig. Jag upplevde att de oftast väldigt gärna ville vara med. Det hade jag kanske inte trott, säger han.
Tiden med de långsamtgående fordonen är relativt kort, mellan åldrarna 15 och 18 år och knappt har de hunnit sätta personlig prägel på sina fordon så är det dags att ta körkort för bil. Det var något som Benjamin ville få med i sina bilder och något som också bidrog till att ungdomarna ställde upp som modeller.
– Jag ville få med hur fort tiden går. Att tiden med epa är kort och samtidigt fick ungdomarna ett minne från den tiden. Det känner jag att mitt projekt fångar. Jag upplevde att de blev väldigt glada att fotograferas med sina fordon.
Utställningen har turnerat runt i landet sedan 2019 och visats på såväl Ölands museum i öster som Bohusläns museum i väster.
– Många gånger när jag ställt ut så har jag också kört runt och fotograferat så utställningen har växt efter hand, säger Benjamin.
Och inte bara har antalet foton växt, även epa-kulturen har växt. Det  är epa-dunk som musikgenre och Fröken Snusk i melodifestivalen.
– Jag tror att det blivit mer än dubbelt så många epa-traktorer sedan jag började projektet. Så jag kom in på epa-temat strax innan det blev en stor grej.

Ungdomarna visade stolt upp sina fordon för fotograf Benjamin Nørskov. Foto: Benjamin Nørskov

Analog kamera
Det är inte bara motivet som är speciellt utan även kameran och arbetet med bilderna som är annorlunda.
– Jag har fotograferat med en kamera som skulle kunna vara en epa-kamera för det är en gammal analog kamera. Jag är egentligen inte intresserad av teknik vare sig när det  gäller bilar eller kamera. Men just med det analoga så bidrar det till den stämning och det djup som fotona får. Det är långa exponeringar och kameran fångar en speciell stämning. Det är också ett sätt att ta ungdomarna på allvar genom att ta fram den bästa kameran för tillfället även om det tar mer tid. Att ta de unga på allvar har hela tiden varit viktigt för mig.
Han hoppas att känslan han vill förmedla ska nå betraktaren bortom eventuella fördomar mot epakulturen.
– Man kan tycker olika om fordonen i sig men att man ändå känner något när man ser ungdomarna i ögonen framför deras fordon som de är så stolta över.

”Jag ringde bara”
Så hur får man en så här utställning till biblioteket i Henån?
– Jag ringde bara upp och fick ett positivt svar, säger Divina Sarkany, kultur- och fritidssamordnare i Orust kommun.
Det hela startade med diskussioner kring hur de ska utveckla ungdomskulturen i kommunen och det var i de samtalen som Benjamin Norskøvs namn kom upp.
– Epa-kulturen är stor på Orust så det var självklart att fråga om att få hit utställningen.
I samband med den 19 dagar långa utställningen arrangeras ett helt program för ungdomar i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan och Unga vi bland annat. Det blir föreläsningar och aktiviteter på fritidsgårdarna bland annat.
– Vi hoppas kunna locka hit den yngre publiken och att det här blir startskottet för fler kulturevenemang riktade till barn och unga, säger Divina Sarkany.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv