Projektledare för Ett Hållbart Bohuslän är Louise Staxäng Torbäck. På Ljungskile Folkhögskolan samlades de 41 föreningarna för en inspirationskväll förra veckan. Foto: Göran Nyberg

Föreningar arbetade för hållbarhet

Jan Eliasson skickade hälsning med sin uppskattning

Igår 19:00 30 föreningar från Orust, Tjörn, Tanum och Munkedal hyllades för sina hållbarhetsprojekt på Ljungskile Folkhögskola.

Den tidigare vice generalsekreteraren i FN, Jan Eliasson, skickade en hälsning till projektet Ett Hållbart Bohuslän i samband med en inspirationskväll på Ljungskile Folkhögskola i förra veckan. Han uttryckte sin uppskattning över samarbetet som grundar sig på FN:s globala hållbarhetsmål.

30 föreningar av 41 föreningar som har fått beviljat bidrag var på plats för att ta emot diplom för sina projekt när Ett Hållbart Bohuslän knöt ihop säcken med en inspirationskväll på Ljungskile Folkhögskola på torsdagskvällen i förra veckan. Stor glädje utbröt också bland de närvarande när det meddelades att projektet kommer att fortgå även under 2025, då även de kungliga stiftelserna kommer att bidra ekonomiskt.

Ett Hållbart Bohuslän är ett samarbete mellan olika givare, som 2024 var Thordénstiftelsen, Birthe & Per Arvidssons stiftelse, samt de tre sparbankerna på Orust , Tjörn och i Tanum. Projektledningen har organiserats i ett Leaderprojekt som Coompaninion Fyrbodal har varit projektägare till.

Projektledare har varit varit Louise Staxäng Torbäck.

–Det har varit ett fantastiskt projekt där man verkligen har fått inspiration av att se vilken energi och utvecklingskraft som det stöd vi kunna dela ut har hjälp till att skapa ute i föreningarna, säger hon.

Varje förening har kunnat få mellan 30.000 och 60.000 kronor i stöd och föreningar i tre områden, Tjörns, Orusts, samt Munkedals/Tanums kommuner har kunnat söka.

–Det har varit en väldigt jämn fördelning i antal föreningar som fått bidrag i de tre områdena, säger Louise Staxäng Torbäck.

Sammanlagt har projektet delat ut 1,2 miljoner kronor i stöd och allt grundar sig på FN:s antagna hållbarhetsmål.

–Vi har kallat till möten, ett i varje område, där vi har redogjort för hållbarhetsmålen och hur man skall tänka. Vi har också när vi längre in i projekten haft kontakt med föreningarna noterat hur man successivt har fått in hållbarhetsmålen i sitt tänkande när det gäller en kommande ansökan, säger Louise Staxäng Torbäck.

En som var med i arbetet med att ta beslutet om hållbarhetsmålen i FN var dåvarande vice generalsekreteraren i världsorganisationen Jan Eliasson. Efter information om projektet från Ett Hållbart Bohuslän skickade Jan Eliasson en personlig hälsning till deltagarna i Ljungskile Folkhögskola. Den tidigare generalsekreteraren och svenska utrikesministern har gjort en fantastisk karriär från uppväxten som arbetargrabb i en etta i Kålltorp i Göteborg till de poster och uppgifter han senare anförtrotts. Med rötterna i vårt område uttryckte han sin uppskattning av det arbete om Ett Hållbart Bohuslän och de deltagande föreningarna gjort för att uppmärksamma de globala miljömålen och i en intervju av Stefan Edman menade han att det vore fantastiskt om Bohuslän kunde var drivande i kanske framför allt något av miljömålen, exempelvis det som handlar om vårt hav och våra vatten.

Föreninganar från Orusts, Tjörns, Tanums och Munkedals kommuner var på plats i Ljungskile Folkhögskola för att ta emot diplom för sina slutförda projekt.

Priser utdelades till utvalda projekt från de olika givarna. Thordénstiftelsen utdelade två nyinstiftade priser i Jan Eliassons anda. De gick till projektet Cirkusmusikalen om de globala målen med barn – Ett Hållbart Bohuslän och till ett andelsägt vattenbruksprojekt på Tjörn.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Nyhetsarkiv