– Det är första gången jag skjuter. Det var roligare än jag trodde, säger Vida, 12 år, med ett leende efter att ha testat skytte för allra första gången.
Bakom arrangemanget står FHT Skytteförening, en sammanslagning av tre tidigare föreningar: Forshälla, Herrestad och Torp. De slogs samman 2020 men har var och en anor tillbaka till tidigt 1900-tal. Ordförande Gunnar Wallström berättar om satsningen på unga.
– Vi vill få fler ungdomar att hitta hit och upptäcka sporten. Det är en billig idrott för ungdomarna, säger han.
Föreningen har omkring 280 medlemmar, varav många är aktiva ideellt. Det märks inte minst i anläggningen, där varje detalj är byggd med medlemmarnas egna händer. En större investering har gjorts i ny elektronik, som möjliggör digital poängräkning och visning på skärm.
Bygget av skjutbanan
– Vi investerade för två år sedan en halv miljon kronor. Pengarna kom från bidrag som vi hade ansökt om från Källvikenstiftelsen samt fått från Skyttesportförbundet. Själva bygget av skjutbanan här inne gjordes av medlemmarnas ideella kraft, vi har inte anlitat någon firma, berättar Rune Backman som tidigare var ordförande i Forshälla skytteförening och nu medverkar som ledare.
Vid varje skjutstation mäts inte bara var kulan träffar, utan även hastigheten som ligger runt 170 meter per sekund. Poängen visas direkt på en skärm, vilket både nybörjare och rutinerade skyttar uppskattar.

Gunnar Wallström är ordförande i FHT skytteförening.
Foto: Josephine Jonäng
– Det är så man kan se direkt om man skjuter lite för mycket till höger eller för långt ner, förklarar Gunnar Wallström, ordförande i FHT skytteförening, samtidigt som han visar skärmen där det röda sista skottet lyser upp bland träffarna.
Att lyckas träffa mitt i prick kräver precision – 10,9 är maxpoängen. Vida Karlsson, 12 år från Munkedal, fick flera tior och var lyrisk efter sin första upplevelse.
– Det fanns inte så mycket att göra i Munkedal, så det här var kul. Jag kan tänka mig åka till Uddevalla för att fortsätta. Eller skaffa ett eget luftgevär, säger hon.
FHT:s verksamhet sträcker sig över flera grenar inom gevärsskytte, från luftgevär till k-pist och korthåll på olika avstånd. När tidningen besöker föreningens lokal ska inomhussäsongen precis övergå till utomhussäsong, där skyttar tränar varje tisdag fram till midsommar.
Under maj arrangeras även distriktsmästerskap i k-pist samt SM-uttagningar.
Förutom tävlingar och träning finns en tydlig social aspekt. Förr kunde det vara mer skoj och gliringar mellan skyttarna, något som idag ersatts av koncentration och tystnad – men ibland bryts tystnaden upp av musik under deras kom-i-gång-tävlingar som ska likna de stora tävlingarna.
– Det gäller att kunna fokusera även när det är liv omkring. Det tränar vi på, förklarar Peter Bergman.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!