Det finns få frågor som väcker så starka känslor och engagemang som reglerna kring A-traktorer. För många unga på landsbygden är A-traktorn mer än bara ett fordon – det är en symbol för frihet och självständighet. Samtidigt har vi också sett olyckor och tragiska dödsfall kopplade till dessa fordon, vilket gör att vi måste ta frågan om trafiksäkerhet på största allvar. I dag är en av de största utmaningarna med A-traktorer hastighetsbegränsningen. För närvarande får dessa fordon endast köra i 30 km/h. Det kanske verkar rimligt i teorin, men när A-traktorer körs på vägar där andra fordon håller mycket högre hastigheter, skapas farliga situationer.
Var är nollvisionen
Att tvinga unga förare att köra så långsamt, ofta på vägar där trafiken håller betydligt högre hastigheter, innebär en mycket högre risk för olyckor. Detta leder till frustration och att många väljer att trimma sina A-traktorer för att kunna köra snabbare, vilket i sin tur gör trafiken ännu farligare. Och här kommer en viktig fråga: Varför tillämpar vi inte samma nollvision för unga förare som vi gör för resten av trafiken? Sveriges trafikpolitik har länge haft som mål att uppnå en nollvision för dödade och allvarligt skadade i trafiken. Det är en vision som vi alla kan stå bakom – att ingen ska dö eller bli allvarligt skadad i trafiken. Men varför gäller inte denna nollvision för våra unga på landsbygden? De är också en del av trafiken, och deras säkerhet borde vara lika viktig som för andra. En lösning skulle kunna vara att höja hastighetsgränsen för A-traktorer till 60 km/h – en nivå som är rimlig för dessa fordon i dagens trafiklandskap.
Högre hastighet ger säkrare trafik
Det är en förändring som också har genomförts i Finland, där hastighetsgränsen för A-traktorer nyligen höjdes. Samtidigt infördes strikta utbildningskrav för förarna. Vad har resultatet blivit? Trafiksäkerheten har faktiskt förbättrats. Med en högre hastighetsgräns som bättre följer trafikflödet har risken för farliga omkörningar och andra olyckor minskat, och hastigheten på A-traktorer har anpassats bättre till omgivningen. För att säkerställa att denna förändring inte leder till nya problem, måste vi samtidigt förbättra utbildningen för A-traktorförare. I dag är utbildningen för att köra A-traktor undermålig och behöver skärpas. Vi behöver också öka kontrollen för att säkerställa att A-traktorer inte trimmas olagligt. Genom att höja hastighetsgränsen och ställa högre krav på utbildning kan vi förbättra både säkerheten och rättvisan på vägarna.
Motionerar om högre hastighet och skärpta utbildningskrav
Jag är glad att kunna säga att en motion om att höja hastighetsgränsen för A-traktorer till 60 km/h och samtidigt skärpa utbildningskraven har skrivits och kommer att läggas fram på Centerpartiets partistämma i höst. Det här är ett konkret steg för att göra trafiken både säkrare och mer rättvis för alla. Politik gör skillnad när vi kan påverka och skapa lösningar som gagnar våra unga, och det är just vad vi försöker åstadkomma här. Genom att höja hastighetsgränsen, förbättra utbildningen och stärka kontrollen kan vi skapa en tryggare trafikmiljö för både unga förare och andra trafikanter. För många ungdomar på landsbygden är A-traktorn inte bara ett fordon – det är deras möjlighet till frihet. Att ge dem möjlighet att köra på ett säkert sätt är något vi alla kan enas om. Det handlar om att hitta en balans – att ge unga frihet med ansvar. Med en rimlig hastighetsgräns och bättre utbildning kan vi göra trafiken säkrare och samtidigt ge ungdomarna den friheten de förtjänar. Det är dags att vi som samhälle ser till att reglerna för A-traktorer anpassas till verkligheten på våra vägar. Och det är dags att vi ser till att alla, unga som gamla, får möjlighet att köra säkert och ansvarsfullt, i enlighet med Sveriges nollvision för trafiksäkerhet.
Faraah Mohamud, Ungdomscoach på Västra Vi Unga och kommunpolitiker i Färgelanda kommun
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!