"Två nya rapporter från Greenpeace och WWF publicerade förra veckan, visar hur mjölkindustrin påverkar miljön på ett enormt negativt sätt," skriver Linda Lindström & Jonas Norberg från Ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem i Insändaren. Foto: Igorbukhlin, IStockphoto

INSÄNDARE: Avskaffa skolmjölken i Västsverige – för klimatets och Östersjöns skull

Igår 12:20 Regeringen planerar från läsåret 2025/26 att omdirigera EU-stödet från skolmjölk till nyttig skolfrukt – en välkommen förändring

Regeringen planerar från läsåret 2025/26 att omdirigera EU-stödet från skolmjölk till nyttig skolfrukt – en välkommen förändring, särskilt om stödet för skolmjölk helt slopas. Men varför vänta så länge? Kommunpolitikerna i Västsverige bör agera omedelbart och avlägsna skolmjölken för att snabbt bidra till en positiv förändring för både klimatet och Östersjön.

Två nya rapporter från Greenpeace och WWF publicerade förra veckan, visar hur mjölkindustrin påverkar miljön på ett enormt negativt sätt.

Greenpeacerapporten ”Turning Down the Heat: Pulling the Climate Emergency Brake on Big Meat and Dairy” visar att djurhållning, särskilt nötkreatur, är den största källan till metanutsläpp orsakade av människor. Metan är en växthusgas 80 gånger kraftfullare än koldioxid över en 20-årsperiod. Rapporten varnar för att om snabba åtgärder inte vidtas, kan den globala uppvärmningen öka med 0,16°C enbart från mejeri- och köttindustrin fram till 2030. Varje tiondels grad räknas och kan få förödande konsekvenser för miljontals människor. Orkanen Milton, som nyligen orsakade stor förödelse i sydöstra USA, ledde till skador för över 500 miljarder kronor.

WWF:s Living Planet Report 2024 visar att nästan 40 procent av jordens beboeliga yta används för livsmedelsproduktion, varav 80 procent går till boskapsuppfödning. Vilda ryggradsdjur har minskat med ofattbara 73 procent sedan 1970, främst på grund av intensiv livsmedelsproduktion och djurhållning. WWF varnar för att tipping points närmar sig, där hela ekosystem riskerar att kollapsa.

Lantbruksdjur inom Östersjöns avrinningsområde släpper ut fyra gånger mer kväve och fosfor än människor, vilket har lett till omfattande övergödning i Östersjön. Detta dödar havsbotten och djupvatten, och allt liv som behöver syre för att överleva måste flytta eller dö. Totalt är ett område cirka 1,5 gånger så stort som Danmark helt eller delvis drabbat.

Att införa växtbaserade alternativ skulle även vara ett mer inkluderande val och främja hälsosammare dryckesvanor. Många elever är laktosintoleranta, allergiska mot mjölkprotein eller tillhör kulturer där mjölkkonsumtion är ovanlig.

Det är dags att agera – skolmjölken i Västsverige måste bort för en hållbar framtid.

Läs allt innehåll i Tidningen Västsverige!

Linda Lindström

Jonas Norberg
Ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv