Nu startar snart vårterminen 2025, och skolorna i Västsverige står inför utmaningar, skriver Linda Lindström och Jonas Norberg

INSÄNDARE: Skolorna i Västsverige kan spara pengar och minska utsläpp genom växtbaserad skolmat

måndag Linda Lindström och Jonas Norberg skriver om att skolor i Västsverige bör övergå till växtbaserad kost för att minska både ekonomiska kostnader och klimatpåverkan. Exempel från Piteå, Stockholm och Lund menar de visar att det är en effektiv och hållbar lösning.

Nu startar snart vårterminen 2025, och skolorna i Västsverige står inför stora ekonomiska utmaningar. Samtidigt ser vi hur klimatkrisen förvärras i alarmerande takt. Enligt EU:s klimattjänst Copernicus blir 2024 det varmaste året som någonsin uppmätts, med jordens medeltemperatur över 1,5 grader varmare än förindustriell tid. Detta understryker den alltmer kritiska situationen och behovet av omedelbara åtgärder för att minska växthusgasutsläppen.

Ett konkret och verkningsfullt steg i rätt riktning är en förändring av skolornas matsedlar. Genom att följa exempel som SVT och Lunds universitet – som under 2025 ska servera vegetarisk mat till anställda som norm – kan Västsveriges skolor både skona sin ansträngda ekonomi och bidra till att bromsa den pågående klimatförändringen. Idén är lika enkel som effektiv: växtbaserad skolmat innebär lägre inköpskostnader och en avsevärt mindre klimatpåverkan.

Andra kommuner har redan börjat gå denna väg. Piteå är ett tydligt föredöme, där kommunens måltidsservice har som mål att spara en halv miljon kronor genom att göra skolmaten mer vegetarisk. Även Stockholm visar vägen genom ambitiösa målsättningar att minska växthusgasutsläppen från skolmaten och uppmuntra invånare att äta mer växtbaserat. På så vis lyckas kommunerna både stärka sin ekonomi och leva upp till sina klimatmål.

Lunds universitet har vidtagit liknande åtgärder genom att införa vegetariskt som standard på konferenser och evenemang, medan SVT nyligen beslutat att servera vegetariska måltider när fler än tio personer samlas vid möten och konferenser. Rapporten ”Mat, miljö och hållbarhet” från SLU Future Food (2024) visar att en övergång till en växtbaserad kost kan minska växthusgasutsläppen med upp till 73 procent – en massiv miljövinst.

Att ställa om skolmaten i Västsverige till en växtbaserad kost är inte bara en idé grundad i klimatvetenskap utan också en ekonomiskt klok strategi. Genom att följa förebilderna i Piteå, Stockholm, Lund och SVT kan skolorna i Västsverige minska sina utgifter, stärka sin trovärdighet i miljöfrågor och ge kommande generationer bättre förutsättningar för en hållbar framtid. Valet är uppenbart: låt växtbaserat bli normen, så vinner både plånboken och planeten.

Den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

Linda Lindström

Jonas Norberg

Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv