Sahra Wagenknecht startade en namninsamling 2022 för förhandlingar och diplomati för slut på Ukrainakriget som fick över 200 000 namn. Sen startade hon ett parti, BSW, som har stora framgångar. Med fredsfrågan som viktigaste fråga utgör samarbetet mellan yttersta vänstern och yttersta högern ett verkligt hot mot socialdemokraterna i Tyskland eftersom de lockar människor från alla läger, skriver Lena Jarlöv i sin insändare. Foto: penofoto, shutterstock

INSÄNDARE: Som allierad med USA har Sverige hamnat i riskzonen för ett kärnvapenanfall

Igår 10:18 Sveriges regering har hand i hand med den socialdemokratiska ledningen lett in Sverige i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget på mycket länge. Som allierad med USA har risken för att Sverige blir indraget krig ökat dramatiskt.

Putin har tydligt sagt att Ryssland betraktar en stat som tillåter annan stat att ha kärnvapen på dess territorium som legitimt mål för en kärnvapenattack, om Ryssland skulle bli angripet av denna andra stat. Eftersom inget undantag för kärnvapen finns inskrivet varken i avtalet med Nato eller i ”försvarsalliansen” DCA, hamnar Sverige i riskzonen om stormakternas krig i Ukraina fortsätter att eskalera.

USA är också i hög grad medansvarigt för Israels storskaliga anfall på Gaza, som utlöstes av Hamas attack på Israel den 7 oktober 2023, och som nu har utvidgats till Libanon med svar från Iran, som enligt krigets logik kommer att leda till svar från Israel och USA och så är spiralen igång. Världen står nu inför risken av ett storkrig mellan öst och väst. Sverige som nära allierad med USA hamnar automatiskt på USA:s sida. Vi är redan moraliskt delaktiga i massakern på människor i Palestina och Libanon.

I dagens GP (6 oktober) skryter den avgående Natosekreteraren Stoltenberg med hur många av Putins röda linjer han har tubbat Natoländerna att överträda ”utan att han har gjort någonting”! Vad menar han? Putin anföll ju Ukraina, den rödaste av röda linjer,som han varnat för, med hundrtusentals döda och skadade och landet i ruiner som följd. Nästa röda linje är angrepp inne i Ryssland med långdistansvapen från väst. Putins hot nu gäller kärnvapen.

I Tyskland engagerar sig människor från yttersta vänstern tillsammans med människor från yttersta högern mot krigen under parollen ”Aldrig mera krig”.

Sahra Wagenknecht startade en namninsamling 2022 för förhandlingar och diplomati för slut på Ukrainakriget som fick över 200 000 namn. Sen startade hon ett parti, BSW, som har stora framgångar. Med fredsfrågan som förenande viktigaste fråga utgör samarbetet mellan yttersta vänstern och yttersta högern ett verkligt hot mot socialdemokraterna i Tyskland eftersom de lockar människor från alla läger.

Lena Jarlöv
Hamburgsund

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv