Det säger Johan Freij, född i Strömstad och uppvuxen i Forshälla i Uddevalla kommun, och som har blivit invald i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.
”Föreningen Skogen är en ideell, allmännyttig förening. I 140 år har vi verkat för ett aktivare och hållbarare brukande av skogen. Våra 7 000 medlemmar förenas av viljan att använda skogen bättre, i Sverige och globalt.”
När vi söker Johan Freij, som blir 65 år i år, är det inte lätt att få kontakt. Vi ringer om varandra och möten drar över tiden. Att han hade tänkt att gå i pension märks verkligen inte.
– Jag är så tacksam över att avrunda en lång karriär i skogssektorn med att få driva mitt eget, säger Johan Freij, som förra året slutade som affärsområdeschef för Skog i Danske Bank.
Många är det uppenbarligen som gärna tar hans tjänster i anspråk och bland dem alltså inte minst den Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien med säte i huvudstaden. När Johan ringde tillbaks lite sen bad han förstås om ursäkt men berättade att han som ledamot i KSLA sitter med i en remissgrupp för den nya skogsutredningen och satt upptagen i ett möte med den.
Många är säkert också beredda att betala för Johans kunskaper efter hans arbetsliv i skogens tjänst men så inte KSLA.
– Nej det är helt ideellt arbete, vilket jag tycker är fint, berättar Johan Freij.
Sundshult
Johan Freij föddes alltså i Strömstad och växte upp i Forshälla i Uddevalla kommun där hans mamma Mona var lärare. Men väldigt ofta var Johan också i Sundshult i Bullaren där hans morföräldrar bodde.
– Morfar hade affär i Sundshult som varit och då fortfarande var ett litet samhälle med såg, smedja och en liten dansbana, berättar Johan.
Sundshult ligger på det lilla näs som skiljer de norra och södra Bullaresjöarna åt. Mitt i ett mäktigt landskap med sjöar, jordbrukslandskap och höga berg vid foten av Kynnefjäll, där Kynne Älv kastar sig utför bergskanterna. Inte konstigt om den unge Johan fick en fascination för skogen.
– Kanske var det så. Jag hade i alla fall tidigt ett stort intresse av skogen och att vara i den. Jag var med i scouterna och var lycklig när jag kunde laga mat på mitt första triangiakök ute i skogen, berättar Johan Freij.
Idag är fortsatt naturaktiviteter det som han framför allt nämner på frågan om vad han helst gör på fritiden.
– Ett taxdrev är bland det bästa att lyssna till. Att fånga en bäcköring i Kynne älv är också något som gör mig lycklig, säger Johan Freij, som skaffat en liten gård i Bullaren där han och familjen tillbringar sin tid när man inte är i bostaden i Sollentuna.
Simning
I ungdomen delade han sin fritid också med simning i Uddevalla Simförening, USF. Hans intresse för skogen gjorde sedan att valet av gymnasieutbildning föll på Skogsbruksgymnasiet i Dals Ed. Då blev det lite bökigt med simningen som så småningom fick stryka på foten. Efter gymnasiet jobbade han i skogen ett par år.
– Det var på Skogssällskapet och jag fick arbeta tillsammans med två äldre skogshuggare som blev mina fina läromästare, berättar Johan Freij.
Efter denna erfarenhet av praktiskt skogsbruk blev det jägmästarutbildning på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå samt ekonomlinjen.
Efter utbildning fick han först jobb på Korsnäs, därefter Skogforsk, Mellanskog och LRF-konsult/Ludwig & co där han blev regionchef för Västra Sverige. Han var med och byggde upp Skogsbyrån, som sysslar med fastighetsförmedling och rådgivning samtidigt som han också var mäklare.
– Jag fick sedan en förfrågan från Danske Bank om att bygga upp deras affärsområde skog. En dansk bank och skog kändes ju inte helt naturligt, men de gav mig fria tyglar så det blev väldigt bra, berättar Johan Freij,.
Nu borde han kanske varit pensionerad men har fasta uppdrag för ett tiotal bolag.
– Det är smått och stort och väldigt stimulerande, säger Johan Freij.
Under sin tid har han också hunnit uppmärksammas av Föreningen Skogen som tilldelat honom hedersbetygelsen Guldkvisten för hans arbete.
Informationsarbete
”Affärsområdeschef Johan Freij som genom sitt informationsarbete har haft stor betydelse för en fungerande marknad för virke och fastigheter” står det i motiveringen till varför han uppmärksammades.
– Under min tid på Danske Bank startade jag ett nyhetsbrev inom skog som nu har ca 25.000 läsare. Vi startade också skogswebinarier som kunde ha 5.000 deltagare, berättar Johan Freij om hur han arbetad med information.
– Jag har också varit ute mycket och föreläst, och gör så fortfarande, kanske i snitt varannan vecka, säger han.
I debatten om den svenska skogen tycker han att det har blivit en orättvist negativ bild av skogsbruket.
– Dagens skogsbruk framställs ibland som ett problem när det i själva verket är en viktig tillgång för oss alla, inte minst i klimatarbetet, säger Johan Freij.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!
”Kongl. Svenska Landtbruks-Academien” instiftades 1811 och installerades den 28 januari 1813 på initiativ av dåvarande kronprinsen Carl Johan, sedermera kung Karl XIV Johan. För att markera skogsbrukets betydelse fick akademien den 1 januari 1956 namnet Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.
En oberoende nätverksorganisation
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien är en fri och oberoende organisation som arbetar med frågor om jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.
Verksamhet
Akademiens mötesverksamhet med sammankomster, seminarier, konferenser och workshops är ett viktigt medel för att föra ut kunskap från akademien. Genom att samla till överläggning kring viktiga problem ges möjligheter till initiativ till åtgärder eller verksamheter, som stimulerar till utveckling.