På utställningen Omtänkt! på Bohusläns museum visar man upp exempel på både hållbara material och återbruk. Här två fåtöljer gjord av gamla värmeelement. Foto: Göran Nyberg

Klimathjältar på Bohusläns Museum

Hundraåriga fönster och dörrar lyfts fram i utställning

Igår 12:00 Det är byggnadsvårdsår i år och på Bohusläns museum hedrar man det genom en programserie i ämnet. I utställningen Omtänkt! lyfts gamla fina dörrar och fönster fram som klimathjältar.

Utställningen heter egentligen Omtänkt! – hållbara hus, beredskap och valen som gör skillnad. Omtänkt! handlar både om att tänka om när de gäller vilka val man gör när det gäller skötseln av hus och konsumtion över huvud taget, men också om omtanke, om miljö och hållbarhet, och utställningen i sig visar stor omtanke om de kunskaper våra månghundraåriga byggnadstraditioner under seklens lopp byggt upp.

Kunskaper som under några nymodernistiska decennier sågs som förlegade, men som man i dag återigen upptäcker värdet av.

Det är alltså byggnadsvårdens år i år och på Bohusläns museum har man därför detta år en programserie som heter Husen i Bohuslän – en hållbar historia. En del i denna programserie är utställningen Omtänkt! som museet satt ihop med eget material tillsammans med två utställningar från Västra Götalandsregionens Slöjd & byggnadsvård, Långlivat och Klimatklokt.

Långlivat
Utställningen Långlivat är en utställning utanför museet som fokuserar på återbruk och kretslopp. Klimatklokt inne i andra våningen på Bohusläns museum handlar mycket om hur vi skall sköta om våra hus, även det med grundtanken i just återbruk.

– Men den handlar också om vilka utmaningar du ställs inför som husägare när klimatet förändras, berättar Sebastian Thorén, kommunikatör på museet.

En grundtanke man förmedlar är att det kanske mest klimatsmarta huset är det som redan är byggt. Det vill säga för att bo där behöver man inte utsätta vår jord för alla klimatutsläpp som man riskerar göra när man skall bygga ett nytt hus.

En annan grundtanke är att när man flyttar in i ett nytt hus inte genast börja renovera utan i stället först bo i huset något år. Kanske upptäcker man att det man först tänkte göra inte är det man först bör göra. Kanske finns fördelar med det befintliga huset man inte upptäckte med en gång.

Inspel till tankar
En rundvandring i utställningen Klimatklokt ger mängder av inspel till tankar man behöver ha med sig in i husägandet och husskötseln.

– Utställningen tipsar om hur vi kan ta tillvara det vi har bättre, men också kanske göra bättre materialval, miljövänligare. Tänka en gång extra innan vi sätter igång med de där stora projekten, säger Sebastian Thorén.

I en del av utställningen Omtänkt finns en stor tavla där besökarna kan sätta upp lappar med sina egna klimatlöften. En central plats har ett jättestort takhögt kassakvitto som visar både vad man sparar i pengar och i koldioxidutsläpp om man köper begagnat i stället för nytt.

– Det är inte en utställning som skall ge ångest utan har som mål att presentera en lösning, hur vi skall tänka. Gärna ta oss tid att tänka, säger Sebastian Thorén och pekar in mot en avdelning för meditation i utställningen.

Vackra gamla fönster
Runt utställningen Klimatklokt är väggarna prydda med vackra gamla fönster och dörrar, många hundra år gamla och mer än det och fortfarande som i nyskick.

– Vi kallar dem klimathjältar. Virket är mycket bättre än det som produceras idag. Det har fått växa långsammare och därför blivit starkare och kraftfullare än dagen trämaterial. Så genom att vårda de här gamla fönstren och dörrarna har vi helt enkelt bättre grejer, säger Sebastian Thorén.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv