Så kommer de ju som på ett pärlband, signalerna, varningstecknen på att allt inte står rätt till med klimatet, att vår enda tillflyktsort i Universum har feber. Ett av många tecken är de smältande bergsglaciärerna. Enligt en studie som redovisas av utmärkta webbtidningen Extrakt.se, som ges ut av forskningsrådet Formas, ökar avsmältningen från de flesta av jordens 275 000 glaciärer, och det sker i allt snabbare takt. Enligt studien har dessa förlorat fem (5) procent av sin is sedan år 2000.
Bara under de senaste tio åren har förlusten av is varit 30 procent större än under perioden 2000 – 2011. Avsmältningen under de senaste 25 åren har höjt havsnivån med 1,8 centimeter. Enligt en forskare vid World Glacier Monitoring Service, som håller koll på glaciärerna, motsvarar den mängd is som förloras på ett år, 270 miljarder ton, hela världens vattenförbrukning under 30 år. Många miljoner människor, för att inte tala om djur, är beroende av glaciärvattnet både för att dricka men det är också mycket viktigt, helt avgörande, för konstbevattning som möjliggör odling i torra områden.
Och de torra områdena kommer att breda ut sig i takt med den stigande temperaturen. En rapport från FN:s klimatpanel, IPCC, som redovisas på Extrakt.se, visar att temperaturen stiger mycket snabbare över land än över hav. Något som tros bero på en minskad mängd moln över land. En amatör skulle kanske kunna kalla det för en ond cirkel; ju varmare det blir desto mer fukt kan atmosfären ta upp och lagra, molnen blir färre och när solens strålar inte reflekteras bort av moln ökar värmen ytterligare och markerna blir ännu torrare. En fortsatt minskning av mängden moln kommer, enligt forskare vid Stockholms universitet, att ytterligare snabba på klimatförändringarna. Orsaken är att molnen står för en stor del, ca 30 procent, av det så kallade albedot. Albedo är funktionen av allt det i atmosfären och på marken, exempelvis snö, som reflekterar bort solstrålarna och därmed håller temperaturen på jorden på en acceptabel nivå, i vart fall oftast och än så länge. Luftföroreningar står för en inte obetydlig del av albedot. Så mycket att man spekulerar i om inte användningen till sjöss av mindre miljöskadliga bränslen inneburit att albedot minskat och därmed värmen ökat på jorden. Aerosoler, partiklar som är farliga att andas in för djur och människor, kommer från all möjlig förbränning och väl uppe i atmosfären reflekterar de en del av solstrålarna tillbaka ut i rymden. Därmed håller de tillbaka temperaturökningen på jorden.
Enligt Klimatboken, med Greta Thunberg som redaktör, blir molnen inte bara vitare utan också bättre på att reflektera solljuset när aerosoler finns med vid molnbildningen. Aerosolerna har till och med påverkat historien. Freden i Roskilde 1658 innebar till exempel att Bohuslän blev svenskt. Få vet dock att orsaken till Karl X Gustafs lyckade bakhåll på danskarna i hög grad var den Lilla istiden. Med marschen över Lilla och Stora Bälts isar, otänkbara i dag, tog den svenska armén dansken med överraskning.
Lilla istiden berodde på att flera stora vulkanutbrott spred aska, sot och andra partiklar/aerosoler i stora delar av jordens atmosfär. Inte nog med att partiklar reflekterade solstrålarna. Aktiviteten på solytan ska ha varit lägre och solens strålar mindre kraftfulla vid den här tiden. Lilla istiden varade från 1200-talet till in på 1800-talet men tiden mellan 1560 och 1710 ska ha varit som kallast. Att önska sig ett eller flera rejäla vulkanutbrott för att motverka pågående värmeökning vore förstås att be om en björntjänst. Valet, står tack och lov inte mellan pest och kolera, att brinna upp eller frysa ihjäl. Att välja är dock nödvändigt, att välja ett klimatanständigt liv.
Lästipset denna vecka ansluter till ett informativt möte på Bohusläns museum i förra veckan om skogsbruk med och utan kalhyggen. Kunnig moderator var Eva-Lotta Hultén som tillsammans med Martin Jentzen och Erik Kullgren skrivit ”Skogspraktikan, varför vi bör gå över till naturnära skogsbruk”.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!