Martin Pettersson får olika frågor som varit och är på tapeten och som engagerat och ibland även upprört Uddevallaborna. Så här inleder han vårt samtal; – Vi är halvvägs in i mandatperioden och det går bra för Uddevalla just nu. Vi har trots den lågkonjunktur som varit lyckats undvika nedskärningar i den kommunala verksamheten, till skillnad från några av våra grannkommuner. Vi har faktiskt till och med gått mot strömmen och tillskjutit mer pengar till verksamheterna.
Vart har de pengarna tagits ifrån?
– Pengar till det har kommit från omprioriteringar och ökat skatteunderlag. Vi har omprioriterat så det är inte lika mycket luftslott och månfärder och sådant. Vi sparade 100 miljoner om året på att inte bygga det nya stadshuset till exempel. Utifrån det har 100 undersköterskor eller hundra lärare fått behålla jobbet. Allt handlar om prioriteringar.
Men kostnaden flytten av biblioteket ryms inom prioriteringen?
– Ja, det är en bråkdel av den kostnaden. Visst kostar det en slant men det är en satsning på kulturen som vi vill göra.
Uddevalla centrum
Ni ska ha en premiär som nu bjuder in till och som handlar om hur Uddevalla centrum ska utvecklas. Kan du berätta lite om det.
– Vi vet inte hur det kommer se ut ännu, vi har inte sammanställt det än. Vi har stått på stan och delat ut lappar, för att ge invånarna möjlighet att tycka till om hur ett framtida centrum ska se ut. Vi i majoriteten tar nu fram en centrumstrategi för att kunna bygga det centrum som är Uddevallabornas drömcentrum. Martin berättar att kommunen klättrat i mätningen rörande företagsklimatet och att Uddevalla nu har den bästa placeringen i svensknäringslivs ranking på 10 årstid.
Vi får många frågor till redaktionen rörande ridutredningen. Vad händer med den?
– Det pågår ett arbete för att möta ridningen och ridsportens behov i Uddevalla. Men den kvartsmiljardslösningen som funnits är inte aktuell.
Men den har pågått i snart åtta år och rid-föreningarna har det tuff, när blir den klar?
– Jag hade hoppats och trott att den skulle vara klar nu, men så är det inte utan arbetet pågår.
Det nya bidragssystemet till bland annat föreningar har kritiserats, vad tänker du om det?
– Några har fått styra om sin verksamhet, men vi betalar ut lika mycket pengar i stöd nu som vi gjort tidigare. Vilket innebär att utifrån vilken typ av verksamhet som bedrivits eller avsaknad utav den samma, så har det blivit vinnare och förlorare.
Studieförbunden
Martin berättar att studieförbunden får 80 procent av sin inkomst från staten och 20 procent från kommunen. Han menar också att de pengar som kommer från staten är i princip villkorslösa och att det även varit så rörande de andra 20 procenten i Uddevalla kommun.
– Vi har ställt villkor med bakgrund från lokaliseringsprincipen, som säger att vi inte får använda våra skattepengar utanför kommungränsen. Vi har även krav på att det ska ha formen av ett projektstöd, med en aktivitet som arrangeras i Uddevalla och som är till gagn för Uddevallaborna.
Tryggheten Tryggheten var ju något som ni lyfte fram under valet, tycker du att Uddevalla är tryggare nu?
– Tryggheten har ökat som ett resultat av att det är ett av våra fyra fokusområden. Vi började primärt med att se till att vi har en robust räddningstjänst. Vi har även påbörjat ett arbete med belysning, men vi har mycket kvar att göra på det området. När det sker en sådan händelse som det gjorde på Dalaberg, blir det tydligt att åtgärder efterfrågas. Så det kommer att bli en större satsning rörande trygghet i den budget vi kommer att presentera i maj. Martin berättar också att man haft möte med kyrkan och moskén på Dalaberg för att se hur man tillsammans kan göra området tryggare.
Det har kommit kritik om att det inte finns tider för att komma och bada som familj på det nya badhuset. Det gamla finns ju kvar, vad är tanken med det?
– Vi beslutade förra veckan rörande det gamla badhuset, att skicka ut en markanvisningstävling. Det är en väldigt flexibel detaljplan där som medger mycket. Tanken är att det bästa bidraget för staden vinner.
Flera av era beslut har överklagats. Hur tror du det påverkar Uddevallabornas förtroende för er?
– Vi får förhålla oss till vad domstolen kommer fram till och så får vi jobba med utgångspunkt ifrån de domslut vi har.
Vad händer med Hasslebäcks arvode nu?
– Det kommer att fattas ett nytt beslut i personalutskottet när väl kammarrättens dom vunnit laga kraft.
Vad kommer det att bli för beslut?
– Att han ska ha det arvode man tidigare beslutat om.
Det har minst sagt stormat kring skolskjutsen. Det har riktats kritik mot dig där man menar att eftersom Västtrafik sköt på sitt beslut så hade ni kunnat ändra beslutet rörande skolskjutsen, men att ni valde att inte göra det, vad vill du säga om det?
– Jag har också hört det ryktet, det kom dock inte fram till oss då. Det sägs att de sköt på det ett helt år och att det året tog slut ett par månader in i den här mandatperioden. Jag tycker att det ryktet är superintressant. Det är ju ofta Centerpartiet som pratar om det här, och om man forskar lite så förstår man att om det uppstått ett års lång förskjutning som tog slut precis i inledningen av vår mandatperiod så pågick det under valperioden. Varför har då Centerpartiet inte varskott övriga partier om den här möjligheten, för det hade kunnat bli en valfråga som alla hade kunnat diskuterat. I stället var det först när Centerpartiet förlorade makten som de underrättade alla om att det finns en pågående möjlighet att göra något.
Så om ni hade haft mer tid på er så hade ni rivit upp det beslutet?
– Det vi har bestämt oss för nu är att vi ska få detta att fungera framåt. Jag kan inte spekulera i hur det hade kunnat se ut, för vi är fyra olika partier som tillsammans styr och som ska vara överens.
Vad ser du som en utmaning inför nästa val och mandatperiod?
– Det handlar om att lösa de långsiktiga behoven vi har i Uddevalla kommun. Det har varit ett hattande med olika majoriteter och man har inte kommit framåt i stora frågor. Men får vi möjligheten att styra vidare så ser jag framför mig att vi löser de långsiktiga utmaningarna. Det går som sagt bra för Uddevalla över lag just nu och jag tror att det bara är en tidsfråga innan vi går om Trollhättan som centralort i vårt område, avslutar Pettersson.