– Man fortsätter diskriminera den småskaliga vattenkraften, säger Johan Hillström, ordförande i Västsvensk Vattenkraftsförening.
När den nuvarande regeringen tillträdde för två år sedan var ett av de första besluten att införa en paus i arbetet med att ställa om vattenkraften till nya miljövillkor. Kritiken från de småskaliga vattenkraftverken hade varit stor och företrädare för Tidöpartierna hade i valrörelsen utlovat förändringar som skulle gynna den småskaliga vattenkraften.
En majoritet i riksdagen hade under den socialdemokratiskt ledda regeringsperioden gjort ett tillkännagivande om att alla möjligheter i EU-direktivet som styr arbetet skulle tas till vara för att ge de småskaliga vattenkraftverken möjligheter att fortsätta. Det handlar bland annat om att klassa verksamheterna som KMV, kraftigt modifierad vattenverksamhet, vilket ger möjlighet till lägre krav på miljöåtgärder.
Kritiska i sitt remissvar
I ett yttrande över en promemoria som departementet nu skickat ut på remiss med förslag till förändringar i miljöanpassningen av den svenska vattenkraften riktar Västsvensk Vattenkraftsförening stark kritik mot det som föreslås.
– Tyvärr har man fortsatt med att utgå från ett nationellt perspektiv när det gäller den småskaliga vattenkraften, i stället för det som EU:s vattendirektiv föreskriver, nämligen ett lokalt och regionalt perspektiv, säger Johan Hillström, ordförande i Västsvensk Vattenkraftsförening.
Anses inte samhällsnyttig
En anledning att inte klassa en vattenförekomst som KMV är att vattenverksamheten där inte anses vara samhällsnyttig. Där har myndigheterna i Sverige tidigt i processen dragit en gräns vid effekten i det småskaliga vattenkraftverket vid 1,5 MW effekt. Det har gjort att 1.700 småskaliga vattenkraftverk på ett bräde i princip förklarades för icke samhällsnyttiga och därmed inte kunde få en KMV-klassning.
– Någon annan samhällsnytta diskuterar man inte. Exempelvis beredskapsskäl där den småskaliga vattenkraften kunde fungera i ett lokalt nät om den nationella kraftförsörjningen slås ut, säger Johan Hillström.
Innebär en försämring
En klar försämring för vattenkraften presenteras i stället i förslaget. I promemorian föreslås att vattenkraftverk som ligger inom Natura 2000-områden nu också skall prövas enligt de villkor som gäller för sådana områden. När de här områdena infördes undantogs verksamheter som var pågående och alltså bara gällde verksamheter som skulle tillkomma efter införandet. I promemorian tar man bort detta undantag. Det berör både vattenkraftverk som ligger i Natura 2000-områden, samt vattenkraftverk som ligger i andra vattendrag som kan påverka Natura 2000-området. Då blir det många, konstaterar Västsvensk Vattenkraftsförening i sitt yttrande.
Under den tid som miljöprövningen av den svenska vattenkraften nu pågått har kostnaderna för de miljöåtgärder som myndigheterna ålagt vattenkraftsägarna blivit stora. En fond med medel från de stora vattenkraftsbolagen, Vattenkraftens Miljöfond, har bildats för att ersätta vattenkraftsägare för kostnader i samband med utrivning, nedläggning, eller andra åtgärder som åläggs vattenkraftsägarna. Den fonden har nu stoppat utbetalningarna för att se över de regler som gäller.
– Vi tolkar det som att utbetalningarna hittills har blivit väldigt mycket större än man tänkt sig, säger Johan Hillström.
En problematisk situation
Han och Västsvensk Vattenkraftsförening ser det som problematiskt att den majoritet som finns i riksdagen inte hittills har kunnat få myndigheterna att agera enligt majoritetens beslut och i sitt yttrande över den aktuella promemorian avstyrkan man den i princip helt.
– Vi ser att det behövs en genomlysning och genomgång av hur tjänstemännen på departementet arbetar för att verkställa politikernas vilja. Det fungerar inte och det blir inte bättre av att miljöministerns statssekreterare är älvräddare, vilket vi nyligen fått konstaterat, säger Johan Hillström.
Han konstaterar också att både den förra regeringen och den nuvarande har haft och har problem med varsitt parti i den här frågan.
– I den förra regeringen var det Miljöpartiet och i den här regeringen är det Liberalerna, säger Johan Hillström.
Högsta domstolens dom
Medan miljödepartementet föreslår det som Västsvensk vattenkraftsförening dömer ut som försämringar för den småskaliga vattenkraften, har Högsta domstolen nu i stället gjort det motsatta.
– I en dom har de slagit fast att det var fel av länsstyrelsen att inte godkänna vattenkraftverk som drivs med stöd av äldre rättigheter och därför gå ut med föreläggande om att nya tillstånd måste sökas. Vi har nu tillskrivit länsstyrelsen i Västra Götaland med krav på att anteckningen om krav på nytt tillstånd tas bort ur fastighetsregistret och att man i övrigt vidtar åtgärder med anledning av utslaget i Högsta Domstolen, säger Johan Hillström.
Tack för att du stöttar lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!