Till påsk öppnar Erica Blomén och Elin Frick en ny restaurang i Skärhamn. Idén om att öppna Celia Vin och Bar föddes i samtal mellan Erica och Elin förra året. Elin var restaurangchef på krogen som tidigare hette Södra Hamnen 12, och Erica, som sålde vin till restaurangen, berättade att hon alltid drömt om att driva en sommarkrog.
– En månad senare sa vi ”Ska vi köra då?”, berättar Elin.
Namnet Celia kom de på spontant när Elin och Erica kombinerade sina förnamn.
En modern vinbar
Både Erica och Elin har ett starkt intresse för vin, men de ville skapa något mer än en traditionell vinbar.
– Vi vill driva bar på ett lustfyllt sätt, där man kan äta en trerätters middag, men också ta en kaffe eller ett glas vin med plocktallrik, säger Erica.
Menyn berättar de, kommer att vara skärgårdsinspirerad med en modern twist, där rätterna är både kreativa och traditionella.
– Det ska vara mellanrätter och plockmat, men man ska också kunna beställa en varmrätt och förrätt, säger Erica.
– Nu har vi satt upp menyn så att rätterna delas in liten, mellan, stor. Vi vill att folk ska kunna dela och prova olika saker, förklarar Elin.
– Vi vill prova en levande vinlista och levande matmeny för att hitta vår väg tillsammans med gästerna, säger Erica.
Erica och Elin, båda uppväxta på Tjörn, berättar att de vill skapa något för lokalbefolkningen.
– För mig som är lite äldre än Elin så var sommaren Haddocks, man träffade alla man kände, det var det roligaste som fanns, så det är målbilden. Inte sänka någon pråm på något sätt men, säger Erica och skrattar.
– Sänka en veranda kanske, fyller Elin i.
Ett levande koncept
Det exakta konceptet för restaurangen vill de ska få växa fram under sommaren. Förutom skärgårdsrestaurang smider Elin och Erica planer om olika upplevelser som drycksprovningar, livemusik och klubbkvällar, med DJ:s och olika gästspel.
– Jag tror att lustfyllt blir vårt ledord och jag är övertygad om att det smittar de som kommer till oss också. Driva krog baserat på att folk ska komma till oss för stämningen kan nog vara jättesvårt att få till. Men vi sätter målet högt och siktar mot stjärnorna, säger Erica.
– När sommaren är över så kommer vi kunna säga detta är Celia, säger Elin.
Sommarpersonalen har Elin och Erica samlat ihop från olika delar av Sverige.
– De kommer från Åre, Lund, Karlskrona, Linköping, Göteborg, Sälen. En salig blandning, berättar Elin.
För både Elin och Erica handlar restaurangen om att skapa en plats där de själva och deras personalstyrka på 18 personer kan ha kul.
– Vi vill ha kul längst vägen och inte jobba ihjäl oss, säger Elin med ett leende.
En passion för vin
Erica som jobbat hela sitt yrkesliv inom restaurangbranschen, berättar att hon upplevt ett kunskapsglapp inom yrket.
– Alla de ungdomarna som var nya på arbetsmarknaden och skulle lära sig restaurangjobbet fick stå över eftersom det inte fanns några jobb. När pandemin var över och alla restriktioner släpptes var det ett väldigt stort glapp i arbetskraft och också ett stort kunskapsglapp upplevde jag.
Erica, som också är utbildad sommelier, hittade tillbaka till restaurangvärlden efter pandemin med en ny inriktning.
– Jag hittat tillbaka till branschen och säljer vin åt en importör. Nu jobbar jag med vin varje dag. Vinerna på Celia ska vara både klassiker och utmanande, så att gästerna får prova något nytt, säger Erica.
”Tjörn i ett nötskal”
Celia öppnar under påskhelgen och beroende på väder planerar de att ha öppet september ut. Öppningen kommer att firas med livemusik och klubbkväll, med DJ Sebastian Carrwik och trubaduren Elin Hjort som båda två har kopplingar till Tjörn.
– Det är Tjörn i ett nötskal, alla känner alla, säger Erica.
Tack för att du stöttar oberoende lokaljournalistik! Läs alla artiklar i Tidningen Västsverige!