Foto: Fia Olsson

KRÖNIKA: Hösten

Igår 02:40 En ny årstid tar sitt grepp. Naturens färger blir vackra. Tyvärr kommer också mörker, blåst och detta envisa regnande. Konstigt nog kommer det ännu turister till Koster. De kämpar sig fram i motvind och regn på slitna hyrcyklar.

Det är lite synd om dom. Sedan upptäcker dom att just den veckan hade mer eller mindre alla restauranger stängt. Reklamen flödar på nätet och visar våra vackra stränder, folk som äter goda skaldjur med ett glas bubbel på en solig terrass vid ett glittrande hav och lyckliga vandrare med en liten praktisk ryggsäck.

Det finns utlänningar som inte har förstått att vi bor nära nordpolen och har halva året ett mörkt och kallt skitklimat. De får lära sig den hårda vägen. Nu har de flesta fritids hummerfiskare gett sig av och går i ide fram till dess julmarknad och julbord lockar hit dom igen. Sen kommer perioden då vi nästan fryser ihjäl… nejdå inte riktigt… men jo.

En väninna, som inte har varit tillbaka på ön på åratal pga sjukdom, återvände hit. I livets lotteri måste man ha lite tur. Hon fick en stafettläkare som kände igen hennes sjukdom och kunde ställa rätt diagnos. Efter ett tidigare elände, fick hon rätt medicin och har kunnat komma upp på benen igen och gå. Fantastiskt på riktigt, ett mirakel! Jag bjöd med henne på en…

Läs hela krönikan i nummer 42 av Tidningen Västsverige!

Publicerad:
Susanne Enfors-Davies,
Nyhetsarkiv